latinica  ћирилица
02/05/2016 |  08:19 ⇒ 12:43 | Аутор: СРНА

24 године од напада на колону ЈНА у Добровољачкој (ВИДЕО)

Служењем помена, прислуживањем свијећа, полагањем цвијећа и мирном шетњом сутра ће у некадашњој Добровољачкој улици у Сарајеву бити обиљежене 24 године од страдања припадника ЈНА у том граду.
Добровољачка улица - Фото: архив
Добровољачка улицаФото: архив

Предсједник Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић изјавио је данас за Срну да су припреме за обиљежавање овог догађаја завршене и изразио очекивање да ће све проћи без инцидената.

"Послали смо захтјеве за одобрење скупа Министарству унутрашњих послова /МУП/ и Министарству саобраћаја Кантона Сарајево, ватрогасној служби и Хитној помоћи и од свих смо добили одобрење за одржавање скупа", рекао је Дуњић.

Према његовим ријечима, обиљежавању страдања припадника ЈНА у Добровољачкој присуствоваће преживјели учесници тог догађаја.

"Имамо потврде да ће доћи из Новог Сада, Београда, Шапца, Прњавора, Рудог и Бијељине", навео је Дуњић истичући да ће, као и сваке године до сада, присуствовати и породице страдалих.

Дуњић је додао да ће обиљежавању страдања припадника ЈНА у Сарајеву присуствовати и предсједник Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова Миленко Савановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите.

"Потврђено је и присуство предсједника Народне скупштине Републике Српске Недељка Чубриловића", рекао је Дуњић наводећи да се очекује и присуство двоје потпредсједника Народне скупштине Српске Соње Караџић Јовичевић и Ненада Стевандића.

Он је додао да је добијена потврда да ће скупу присуствовати и представници Амбасаде Србије у БиХ, те изасланик члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића.

"Као и сваке године, биће присутни и представници удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата", навео је Дуњић.

Он је подсјетио да је окупљање заказано за 9.00 часова испред Спомен-цркве у Миљевићима, у Источном Сарајеву, у којој ће у 9.30 часова бити служен помен страдалима.

У 10.00 часова слиједи одлазак аутобусима у Добровољачку улицу, сад Улицу Хамдије Крешевљаковића, гдје ће послије вјерског помена бити положено цвијеће и мирном шетњом одата почаст припадницима ЈНА убијеним 2. и 3. маја у Сарајеву.

Истичући да нема разлога да било ко у БиХ на достојанствен начин не ода почаст жртвама, Дуњић је закључио да су са представницима МУП-а Кантона Сарајево предузете све потребне мјере да скуп у Добровољачкој прође без провокација које би се могле рефлектовати на догађаје који слиједе - отварање обновљене џамије Ферхадија у Бањалуци, обиљежавање страдања Тузланске колоне, потом Сребреницу.

Припадници Зелених беретки, Патриотске лиге, МУП-а и Територијалне одбране БиХ напали су 2. маја у Добровољачкој улици колону ЈНА која се мирно, према споразуму и уз гаранцију мировних снага УН, повлачила из Сарајева.

У Сарајеву су 2. и 3. маја 1992. године убијена 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, а 207 заробљено.