latinica  ћирилица
02/05/2016 |  13:59 ⇒ 19:34 | Аутор: СРНА

Бањалука: Служен парастос побијеним Србима на Васркс 1942. године (ВИДЕО)

На спомен-обиљежју у Бијелом Потоку код Бањалуке данас је служен парастос за 54 Србина који су убијени на Васкрс, 5. априла 1942. године.
Спомен-обиљежје у Бијелом Потоку код Бањалуке - Фото: РТРС
Спомен-обиљежје у Бијелом Потоку код БањалукеФото: РТРС

Предсједник Удружења породица, потомака и поштовалаца жртава "Бијели Поток" Бранко Милинковић рекао је да је у усташком походу побијен искључиво невин народ, међу којима је био и његов једногодишњи брат Урош, коме су усташе одсјекле главу.

"Жртве су убијане ножевима и маљевима. Једна група усташа дошла је у Бијели Поток из Дебељака, а друга преко Понира, тако да народ није имао гдје да бјежи", испричао је Милинковић.

Он је додао да се о овом злочину ћутало 60 година, да би се тек прије 15 година, захваљујући граду Бањалука и СУБНОР-у, подигло спомен-обиљежје, код којег се сваке године, другог дана Васкрса, служи помен.

"За овај злочин нико никад није нити ће одговарати, иако се зна да су злочин починиле наше комшије из оближњег села Дебељаци. Али, оно што нас још више вријеђа је чињеница да за убијање невиних жртава потомци злочинаца никад нису упутили извињење", нагласио је Милинковић.

Вијенце на спомен-обиљежје у Бијелом Потоку положили су, осим Милинковића испред Удружења, и представници града Бањалука, те Борачке организације Челинац.