latinica  ћирилица
02/05/2016 |  16:16 | Аутор: Б92

Линта: Четврт вијека од "Задарске кристалне ноћи"

Навршава се четврт вијека од "Задарске кристалне ноћи", а српско тужилаштво би требало да покрене истрагу против одговорних, каже Миодраг Линта.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Предсједник Савеза Срба из региона позвао је српско Тужилаштво за ратне злочине да покрене истрагу против тадашњих челника Задра и задарске полиције и њихових претпостављених због напада и убиства задарских Срба 2. маја 1991. и масовног уништавања српске имовине.

"Врхунац обрачуна са Србима десио се 2. маја 1991. када је у Задар дошло више стотина људи са десетак аутобуса коју су били наоружани моткама и шипкама и пјевали усташке пјесме и узвикивали усташке пароле", навео је Линта.

Он је у додао и да је тада "употребљена и велика количина експлозива који се у то вријеме налазио једино у посједу полиције и која није ништа учинила да заштити Србе и српску имовину".

"Тог и сљедећег дана уништено је 89 приватних локала у власништву Срба, 37 приватних српских кућа, 22 локала друштвених фирми из Србије и 42 куће и викендице у мјесту Бибиње, које је удаљено неколико километара од Задра", додао је Линта.

Линта наводи да је минирање српских кућа и привредних објеката настављено током љета и јесени 1991. тако да су и одласци Срба постали све учесталији а да су они одлучили да остану били су подвргавани мучењу, "а многи су страдали само зато што су Срби".

"Од 1991. до 1993. године у Задру су убијена 34 Србина, од тога 15 цивила а остало су припадници ЈНА", навео је Линта, наводи се у саопштењу.