latinica  ћирилица
02/05/2016 |  16:43 | Аутор: СРНА

Прије 17 година оборен амерички ловац изнад Београда

Прије тачно 17 година, током агресије НАТО пакта на Савезну Републику Југославију, у ноћној мисији изнад Београда оборен је амерички ловац Ф-16Ц.
Ловац "Ф-16" - Фото: getty
Ловац "Ф-16"Фото: getty

Авион којим је управљао пилот Дејвид Голдфејн оборио је Трећи ракетни дивизион противваздушне одбране Војске Југославије којим је командовао сада пензионисани пуковник Золтан Дани.

Пошто је Голдфејнов Ф-16Ц погођен ракетом земља-ваздух изнад Београда, он је прво покушао да се домогне територије БиХ, подсјећају београдски медији.

Међутим, убрзо по престанку рада мотора морао је да се катапултира и приземљи у атару поцерског села Синошевић, док се авион срушио пар километара даље у близини Шапца.

Имајући у виду близину границе са БиХ, тим за борбено трагање и спасавање НАТО-а успио је да лоцира и покупи обореног америчког пилота и безбједно га извуче до аеродрома у Тузли, одакле је пребачен у базу Алијансе у Авијану.

Голдфејн је прошле седмице номинован за команданта Ваздухопловних снага САД.

Трећи ракетни дивизион противваздушне одбране Војске Југославије је претходно 27. марта 1999. године оборио и "невидљиви" Ф-117 у атару села Буђановци.