latinica  ћирилица
03/05/2016 |  07:46 ⇒ 12:42 | Аутор: РТРС

Дан слободе медија

Широм свијета данас се обиљежава Дан слободе медија за коју се оцјењује да је на најнижем нивоу у посљедњих 12 година.
Медији - Фото: РТРС
МедијиФото: РТРС

У извјештају Фридом хауса наводи се да је у 2015. године, од 199 посматраних земаља трећина са слободним медијима, у 36 одсто земаља медији су дјелимично слободни, док у 66 одсто нема слободних медија.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик честитао је новинарима, удружењима новинара и запосленима у средствима јавног информисања у Републици Српској 3. мај - Међународни дан слободе медија.

"Овај дан је прилика да још једном укажемо на важност слободе изражавања, слободних и одговорних медија за свако демократско друштво. У Републици Српској створени су услови за рад свих медија, а свако савремено и демократско друштво треба да тежи вриједностима које представљају слободни медији и слобода изражавања", наведено је у честитки предсједника Додика.

Предсједник Српске поручио је да ће професионално новинарство и медији увијек имати пуну друштвену подршку и помоћ у савладавању изазова са којима се суочавају.

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић честитала је свим новинарима, редакцијама, уредницима и Удружењу новинара Републике Српске 3. мај - Међународни дан слободе медија.

"У име Владе Републике Српске и своје лично име, а поводом 3. маја - Међународног дана слободе медија, упућујем вам искрене честитке. Уважавајући значај независних медија и слободе јавне ријечи, желим вам да објективним и професионалним извјештавањем наставите да доприносите информисању, изградњи и очувању демократије", наводи се у честитки Цвијановићеве.

Она је поручила да Влада Републике Српске безрезервно подржава право на слободу изражавања и стварање амбијента у којем се ово право не ограничава, а све с циљем да грађани Српске буду благовремено и истинито информисани.

"Влада Републике Српске и даље остаје отворена за сарадњу са медијима, уз пуно уважавање новинарских стандарда и тежине посла који обављате и наставиће да спроводи политику јавности рада. Још једном користим прилику да вам честитам Међународни дан слободе медија и пожелим бољи професионални и лични стандард, успјешан рад и добро здравље", наводи се у честитки.

Генерална скупштина УН прогласила је 1993. године 3. мај за Међународни дан слободе медија, указујући тако на значај независности медија и подсјећајући владе да је њихова дужност да подрже слободу изражавања.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић свим новинарима, уредницима и запосленим у медијима честитао је Свјетски дан слободе медија, изражавајући наду да ће у интересу јавности знати и имати снаге да сачувају објективност, професионалност и слободу новинарства.

"Јасно је да без слободе медија нема ни демократије, ни заштите људских права, али ни напретка друштва. Исто тако јасно је да демократије нема ни ако дође до злоупотребе медија од било које политичке или интересне групације или било ког другог центра моћи, што се, нажалост, неријетко дешава", нагласио је Чубриловић.

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић у честитки новинарима, уредницима и власницима медијских кућа, те новинарским удружењима у БиХ поручио је да је слобода медија предуслов за изградњу демократског и цивилизованог друштва.

Иванић је медијским радницима пожелио да наставе његовати високе стандарде професионалног, одговорног и непристрасног новинарства.

Савез синдиката Републике Српске честитао је свим запосленима у медијским кућама 3. мај - Свјетски дан слободе медија.

"Нажалост, уз проблеме као што су `рад на црно`, ниске и нередовне плате, неплаћен прековремени рад и бројне друге проблеме са којима се новинари и остали запослени у медијима суочавају, тешко је уопште говорити о слободи медија", наводи се у честитки, коју је Савез синдиката упутио у име 15 гранских синдиката, а посебно Синдиката медија и графичара.

Слободни и независни медији кључни су партнер у остваривању права грађана на информацију, саопштено је из Регулаторне агенције за комуникације БиХ поводом обиљежавања Свјетског дана слободе медија.

"Свјетски дан слободе медија је дан када се јавност подсјећа на незаобилазну улогу медија и медијских слобода у изградњи и очувању демократије. Овогодишњи Свјетски дан слободе медија посвећен је слободи приступа информацијама и основним медијским слободама", наводи се у саопштењу.

Предсједавајући Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине БиХ Борислав Бојић позвао је представнике власти на свим нивоима у БиХ, све јавне личности, као и све институције, организације и представнике невладиног сектора који се баве заштитом права на слободу изражавања, да учине све како би медији у БиХ ђеловали слободно.

Он је позвао на стварање оквира у коме би професионално и истинито извјештавање новинара постало стварни коректив друштва и допринијело бржем испуњавању стандарда какви су успостављени у свим добро уређеним земљама и друштвима у Европи и свијету.

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић увјерен је да је заједнички циљ изградити БиХ као боље друштво у којем се поштују и цијене људска права, али и мјесто гђе се боље и безбједније живи.

Генерална скупштина УН прогласила је 1993. године 3. мај за Међународни дан слободе медија, указујући тако на значај независности медија и подсјећајући владе да је њихова дужност да подрже слободу изражавања.

У 14 градова у БиХ тим поводом биће реализована кампања "Грађани и новинари заједно у борби за истину", у организацији Савјета за штампу БиХ, Омладинске новинске асоцијације у БиХ и Асоцијације средњошколаца у БиХ.

Из Савјета за штампу саопштено је да ће кампања бити одржана у Бањалуци, Бихаћу, Брчком, Цазину, Гацку, Горажду, Источном Сарајеву, Мостару, Посушју, Сарајеву, Травнику, Требињу, Тузли и Зеници.

Током кампање биће спроведено и анкетно испитивање о стању медијских слобода у БиХ и поштивању права грађана на тачну и професионално пласирану информацију, уз подјелу Кодекса за штампу и онлајн медије БиХ.

Извор: РТРС/Срна