latinica  ћирилица
03/05/2016 |  16:31 | Аутор: БЕТА

Соларни авион слетио у Аризону

Летјелицом је у овој етапи управљо пилот Андре Боршберг, који је по изласку из авиона рекао да то није био дуг лет, али да је био прелијеп.
Соларни авион - Фото: Novosti.rs
Соларни авионФото: Novosti.rs

Авион на соларни погон "Солар Импулс 2" слетио је у предграђе Феникса, у америчкој држави Аризона, завршивши још једну етапу пута око свијета током којег користи искључиво енергију сунца.

Авион је слетио у мјесто Гудјер, југозападно од Финикса, око 21 час по локалном времену, 16 сати пошто је полетио из града Маунтин Вју у Силицијумској долини, на сјеверу Калифорније.

Летјелицом је у овој етапи управљо пилот Андре Боршберг, који је по изласку из авиона рекао да то није био дуг лет, али да је био прелијеп.

Соларни авион је на пут око свијета полетио из Абу Дабија 9. марта 2015. Током етапног лета, правио је паузе у Оману, Мјанмару, Кини и Јапану.

Најризичнији дио путовања био је лет преко Пацифика, који је пређен у двије етапе. После укупно 120 сати лета од Јапана преко Тихог океана, авион је на Хаваје слетио 3. јула прошле године.

На Хавајима је, међутим, остао призмљен девет мјесеци због оштећења батерије и недостатка сунчеве свјетлости током зимског периода. Прошле седмице прешао је и другу етапу преко Пацифика и после тродневног лета слетио у Сан Франциско. Други пилот Бертран Пикар управљао је авионом на том дијелу лета.

Планирано је да после Феникса направи још двије паузе у САД прије него што полети преко Атлантског океана ка Европи или сјеверној Африци.

Авион лети без горива, а струју добија из 17.000 соларних ћелија постављених на крилима распона 72 метра. Укупна вриједност пројекта, покренутог 2002. године, процјењује се на више од 100 милиона долара.