latinica  ћирилица
04/05/2016 |  08:49 ⇒ 12:19 | Аутор: Блиц

Патријарх Иринеј о изгорјелој цркви: Најмање је могуће да су свијеће узрок пожара

Патријарх српски Иринеј је рекао да је најмање могуће да се Саборна црква Светог Саве у Њујорку запалила од свијећа.
Пожар на цркци Светог Саве у Њујорку - Фото: AP
Пожар на цркци Светог Саве у ЊујоркуФото: AP

Најмање је могуће, каже патријарх, да се црква запалила од свијећа јер је богослужење било завршено, вјерници су отишли, а црква је послије тога закључана, рекао је патријарх.

Ни припадници Српске заједнице у Америци не вјерују у информацију да су свијеће запалиле цркву. Они ову информацију сматрају непровјереном јер је није пренио ниједан други већи медиј у САД, осим "Њујорк дејли њуза".

Подсјетимо, Саборна црква Светог Саве у Њујорку изгорјела је до темеља на Васкрс. Званичан узрок пожара још увијек није утврђен, али је њујоршки лист "Њујорк дејли њуз" објавио тврдње да је пожар изазвала свијећа, позивајући се на изјаву комесара њујоршке ватрогасне службе Данијела Нигроа.

Припадници Српске заједнице у Америци сматрају објављивање ове вијести могућим покушајем да остану без новца од осигурања.

- Свијеће су биле ускладиштене на каменом поду, окружене каменим зидовима, са најближим дрветом удаљеним 4 метра, и то на плафону. Свијеће нису експлозив и свима нама оваква информација звучи невјероватно - каже један од представника српске заједнице у Америци.

Патријарх: Чудно је што су горјеле четири православне светиње

Није мало, већ је много чудно то што су на исти дан горјеле четири православне светиње на три континента, каже патријарх Иринеј.

- Феномен је да су у истом дану страдале четири православне светиње на три континента. Да ли то нешто говори, не знам, вјероватно нећемо никад ни сазнати. Све то је веома симптоматично - рекао је патријарх.

Патријарх сматра да је цијели сплет догађаја у којем су истог дана, на Васкрс, уз Цркву Светог Саве на Менхетну, страдале и православне цркве у Мелбурну, Сиднеју и у Русији, посебан феномен.

- Да ли то нешто говори, не знам, вјероватно нећемо никад ни сазнати. Све то је веома симптоматично - каже патријарх Иринеј.

Истовремено се у медијима, као што је таблоид "Њујорк пост", пожар повезује са противљењем СПЦ канонизацији Алојзија Степинца. Патријарх Иринеј не жели да спекулише о томе без доказа.

- Треба сачекати званичне информације када истрага буде окончана - каже поглавар СПЦ, уз опаску да би све друго било распиривање страсти.

Ватрогасци Њујорка: Разматрају се све могућности

У Ватрогасној служби Њујорка кажу да истрага још траје и да се разматрају све могућности.

- Узели смо снимке сигурносних камера са околних зграда, анализирамо фотографије, изјаве очевидаца... Све опције су отворене - кажу у служби за односе са јавношћу њујоршких ватрогасаца.

На питање да ли истражују и евентуалну везу између пожара и судског спора који Црква води са грађевинском фирмом "Медисон еквитис", у Ватрогасној служби одговарају да "спор сигурно није изазвао пожар". У њујоршкој Дирекцији за грађевине кажу да тренутно не постоји опасност од рушења зидина цркве, али да ће наставити да прате ситуацију.

Ни старјешина цркве на Менхетну, отац Ђокан Мајсторовић, јуче није имао више информација.

- Истражитељи су долазили, али нису улазили у цркву јер је пуна камења, крша, шута, гарежи - каже отац Ђокан.

Од шока не могу да се опораве ни чланови српске заједнице у Њујорку. Сања Бештић је у цркви била само неколико сати прије пожара.

- Тужан је ово моменат за Њујорк, као и за православце - каже Сања.

И угледни "Њујорк тајмс" јуче је објавио велику репортажу о Србима који жале због губитка цркве. Велимир Шабић посматрао је на вијестима како црква нестаје у пламену који је гутао кров. Та слика, пише лист, натјерала је у плач његову двојицу синова који су служили у цркви.