latinica  ћирилица
04/05/2016 |  09:28 ⇒ 09:32 | Аутор: СРНА

Изетбеговић ХОС-у: "Бог - Хрвати и Муслимани"

Лидер СДА Бакир Изетбеговић током рата у БиХ послао је писмо предсједнику Хрватске странке права /ХСП/ које завршава поздравом "Бог - Хрвати и Муслимани", какав су користиле домобранске јединице у Другом свјетском рату, преноси портал "Босниа тајмс".
Писмо Изетбеговића предсједнику ХСП - Фото: СРНА
Писмо Изетбеговића предсједнику ХСПФото: СРНА

"Цијењени господине, у прилогу Вам достављамо акт Министарства одбране да је ХОС дио легалних оружаних снага РБиХ", наводи се у писму Бакира Изетбеговића, који је био ангажован као лични секретар Алије Изетбеговића у периоду од 1992. до 1994. године.

Писмо завршава поздравом какав су користиле домобранске јединице у Другом свјетском рату, а које асоцира на усташке пароле.

"Можда се овдје крије тајна због чега је Бакир Изетбеговић `слаб` на Драгана Човића и, како влада опште увјерење, води снисходљиву политику према ХДЗ-у", наводи исти извор.

Хрватске одбрамбене снаге /ХОС/ у БиХ су неко вријеме службено чиниле дио такозване Армије БиХ, али су се распале након убиства команданта ХОС-а Херцеговине Блажа Краљевића. Идеја водиља ХОС-а била је повратак Хрватске на источне границе Независне Државе Хрватске из Другог свјетског рата.

Хрватску странку права деведесетих година симболизовао је политички екстремизам који је био изражен у величању усташтва и покушају рехабилитације стечевина из НДХ.