latinica  ћирилица
04/05/2016 |  11:11 | Аутор: СРНА

Повећан извоз текстила, одјеће, коже и обуће из БиХ

Индустрија текстила, одјеће, коже и обуће у БиХ остварила је у првом кварталу ове године извоз у вриједности 345,618 милиона КМ, што је за око 8,3 одсто више него у истом периоду прошле године, када је извоз ове гране привреде износио око 319,136 милиона КМ.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

У истом периоду увоз је износио око 449,161 милион КМ, што је за око четири одсто више него у првом кварталу прошле године, када је увоз износио око 431,699 милиона КМ, саопштено је из Спољнотрговинске коморе БиХ.

Покривеност увоза извозом у прва три мјесеца износила је 76,95 одсто и порасла је за 3,02 одсто у односу на исти период 2015. године, када је покривеност увоза извозом износила 73,93 одсто.

У односу на укупну размјену БиХ за наведени период, на Одбору Асоцијације индустрије, текстила, одјеће, коже и обуће при Спољнотрговинској комори је истакнуто да ова грана и ту поново биљежи раст који се још од 2009. године креће узлазном путањом.

У првом кварталу, у укупно оствареној спољнотрговинској размјени БиХ учешће ове гране привреде износи 14,03 одсто, а прошле године њено учешће у укупној размјени износило је 13,28 одсто.

Према спољнотрговинским показатељима, најзначајније како увозно, тако и извозно тржиште са којим компаније из БиХ у овој бранши послују је ЕУ, тако да је закључено на сједници Одбора да би само изједначавањем царинских стопа са онима у Унији дошло до великог побољшања у пословању фирми из БиХ.

Изједначавањем царинских стопа, компаније би аутоматски постале конкурентније на тржишту, док су сада много скупљи због неадекватне домаће царинске политике.

Као примјер је истакнуто да је царина на ђонове у ЕУ свега три одсто, док је у БиХ 15 одсто, а домаћа индустрија обуће је у првом кварталу извезла ципела у вриједности већој од 178 милиона КМ.

Договорено је да се половином јуна организује округли сто, на који би били позвани представници Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и Управе за индиректно опорезивање БиХ, да би се покушали пронаћи одговори како и којим конкретним акцијама помоћи и подићи конкурентност компанија из БиХ из ове нискоакумулативне бранше, која и поред силних проблема запошљава између 30.000 и 40.000 радника.