latinica  ћирилица
04/05/2016 |  15:59 ⇒ 16:10 | Аутор: РТРС

Бијељинска шећерана- формиран одбор повјерилаца

У Бијељини је одржан наставак испитног рочишта у поступку стечаја Фабрике шећера.
Бијељина: Шећерана - Фото: РТРС
Бијељина: ШећеранаФото: РТРС

Стечајни поступак се мора убрзати у интересу свих, да се не би стварали додатни трошкови, а стечајна маса умањивала. Призната потраживања мања су од процијењене вриједности фабрике. Са данас признатим потраживањима 15 повјерилаца, Шећерана дугује 16 милиона марака, а имовина је процијењена на скоро 24 милиона марака. У цјелости су призната и потраживања 84 радника у износу од 257.172 марке, а формиран је и петочлани Одбор повјерилаца. 

Радници сматрају да је формирањем Одбора повјерилаца у ком имају два члана, направљен важан искорак. Надају се да ће на наредном рочишту, заказаном за 90 дана, бити оспорена вишемилионска потраживања неких фирми и да ће се појавити стратешки партнер који ће купити фабрику .

Правни заступник 102 повјериоца који потражују преко 10 милиона марака очекује да би се у случају појаве озбиљног стратешког партнера могла релативно брзо окончати процедура преузимања фабрике. О начину продаје одлучиваће Одбор и Скупштина повјерилаца .

Прије продаје имовине или реорганизације фабрике неопходно је ријешити имовинско-правне односе и скинути мјере привремене забране отуђења и располагања имовином ,донеСене у току судског процеса против Зорана Ћопића.У интересу свих је да се стечај не одуговлачи ,јер ако се до септембра не ријеши питање је да ли ће сљедеће сезоне неко бити заинтересован за Шећерану.