latinica  ћирилица
05/05/2016 |  13:35 | Аутор: БЕТА

Дан сјећања на жртве Холокауста у Израелу (ФОТО)

Продоран звук сирене широм Израела означио је тачно у 10 сати по локалном времену, почетак двоминутног ћутања у знак сјећања на шест милиона Јевреја које су убили нацисти и њихови сарадници у Холокаусту у Другом свјетском рату.
Возачи аутомобила изашли су из возила у знак сећања на жртве (архивска фотографија) - Фото: AP
Возачи аутомобила изашли су из возила у знак сећања на жртве (архивска фотографија)Фото: AP

На звук сирене Израелци су стали погнутих глава на улицама, прекинули рад у фабрикама, наставу у школама, возачи и путници су изашли из аутобуса и аутомобила, сјећајући се оних који су страдали.

Церемоније се данас одржавају широм земље. У израелском парламенту Кнесету у државном холу Шагал и у Холу сјећања Меморијалном центру холокауста Јад Вашем у Јерусалиму читају се имена оних који су убијени у оквиру церемоније "Свака особа има име".

Након два минута ћутања положени су вијенци на Тргу Варшавски гето у Јад Вашему. Церемонији су присуствовали предсједник Израела Рувен Ривлин и премијер Бенјамин Нетанјаху.

Израелски премијер је, обраћајући се синоћ окупљенима у Јад Вашему, подсјетио да су нацисти говорили: "Јевреји су криви за све".

"Антисемити данас кажу Израел је крив за све. Многи очеви ционизма су вјеровали да је та болесна мржња према Јеврејима укорењена у посебној ситуацији у којој су се Јевреји нашли јер су бескућници, раштркани међу народима. Они су се надали да ће мржња према Јеврејима проћи ако имају своју државу. На несрећу реалност показује да је та оптимистична процјена погрешна", рекао је Нетанјаху.

Радио и ТВ станице емитују интервјуе са преживјелима у Холокаусту и документарне емисије о геноциду.

Централна тема овогодишње церемоније је "Борба за очување духа хуманости у Холокаусту".

У школама и општинама широм Израела за данас су заказане комеморације.

У Пољској се одржава 28. марш живих у коме учествује хиљаде тинејџера Јевреја и нејевреја који су том протекле недјеље посјетили јеврејска гробља и синагоге и сквер одакле је 64.000 краковских Јевреја послато у логоре смрти.

Њих воде, између осталих, историчари и преживјели у Холокаусту како би свједочили не само о разарању, већ и чули приче људи који су преживјели злочине. Своју посјету окончаће у тишини три километра другим маршем између некадашњих логора Аушвиц и Биркенау.