latinica  ћирилица
05/05/2016 |  15:51 | Аутор: СРНА

У току снимање документарног филма "Крст од крви" Симе Брдара

Филмски редитељ Симо Брдар најавио је данас да ће снимање документарног филма "Крст од крви" бити настављено на територији општине Козарска Дубица и у Земуну у Србији.
Козарска Дубица - Фото: РТРС
Козарска ДубицаФото: РТРС

Он каже да та прича свједочи о страдалничкој судбини браће Милоша и Марјана Бањца из дубичког села Клековци, које су усташе 1943. године одвеле у један од најсуровијих њемачких логора у Норвешкој.

"Марјан свједочи убиству брата Милоша након чега га узима у наручје и гледа његове посљедње тренутке живота. Скрхан од боли Милошевом крвљу, колико је руком захватио, развлачи крст у стијени. Крвави крст остаје деценијама јер када почне да блиједи, пошто је изложен суровој природи, Норвежани црвеном бојом освјежавају траг браће Бањац", рекао Брдар о свом новом пројекту.

Он је најавио да ће "крвави крст" добити свој документарни филмски запис ове године и додао да је половина филм снимљена усред зиме у снијегом покривеном Салтдалу, док ће половина бити снимљена на јесен у сезони бербе винограда у Клековцима у Козарској Дубици.

Симо Брдар је сценариста, режисер и књижевник, који се више од 25 година бави истраживањем геноцида и Холокауста, о чему је објавио неколико дјела.

Почасни је члан Издавачког савјета Института Јасеновац у Њујорку од 2007. године. Члан је Одбора за организицију, бивши директор и кустос Јавне установе "Спомен-подручје Доња Градина".

Добитник је бројних награда за филмове који су приказани на међународним филмским фестивалима широм свијета. Аутор је више од 30 документарних филмова.