latinica  ћирилица
05/05/2016 |  17:44 | Аутор: РТРС

Међународна комисија за истину о Јасеновцу засједаће 7.маја у Бањалуци

Међународна комисија за истину о Јасеновцу засједаће у суботу, 7.маја у Бањалуци, гдје ће расправљати, између осталог, о уређењу Меморијалног центра јасеновачког стратишта у Доњој Градини, рекао је, гостујући у емисији "Отворено речено" Радија РС, српски антрополог и један од наистакнутијих истраживача логорског комплекса Јасеновац, Србољуб Живановић.
Јасеновац - Фото: РТРС
ЈасеновацФото: РТРС

- Сада је у току изградња Меморијалног центра у Доњој Градини. Влада Републике Српске је одобрила један пројекат, а у Лондону је основана фондација "Јасеновац анд Холоцауст Мемориал Фоундатион", која ће да се труди да прикупи средства да се помогне изградња тог Меморијалног центра. Ту фондацију води Драгана Томашевић, која је била ученица бањалучке Гимназије, а 22. члана њене породице убијени су у Шарговцу. Она ће као и ја бити у суботу у Бањалуци и представиће рад своје фондације, истакао је Живановић.

Он је најавио и могућа нова ископавања и истраживања у подручју Доње Градине.

- Оно што може да се уради, нарочито у Доњој Градини је да се дио између обале ријеке Саве и насипа истражи и да се те гробнице откопају. Антрополошка лабораторија Медицинског факултета у Београду је ријешила да бесплатно изврши та истраживања у Јасеновцу, а само се чека дозвола за рад, изјавио је Живановић.