latinica  ћирилица
06/05/2016 |  09:32 | Аутор: РТС

Муслин: Имамо обавезу да пласманом на СП вратимо углед Србији

Нови селектор фудбалера Србије Славољуб Муслин рекао је данас да је свјестан изазова који га очекује и да сви у државном тиму имају обавезу да пласманом на Свјетско првенство у Русију 2018. године врате углед српском репрезентативном фудбалу.

"Србија је изнад и испред свих нас и сви имамо обавезу да дамо максимум како би наш репрезентативни фудбал вратили на мапу најбољих репрезентација. А пласман на Свјетско првенство у Русију управо то и значи, углед који Србија заслужује", рекао је Муслин за сајт Фудбалског савеза Србије.

ФСС је на сједници Одбора за хитна питања једногласном одлуком поставио Славољуба Муслина за селектора репрезентације. Бивши тренер Црвене звезде, Бордоа и Локерена ће предводити репрезентацију до завршетка квалификација за Свјетско првенство 2018. године у Русији, уз могућност продужетка у случају пласмана.

"За мене је ово велико признање, врхунац у каријери и огроман изазов. Пред нама је веома тежак задатак, мисија коју морамо да испунимо и пласирамо се на Свјетско првенство. Неће бити лако, али да нисам свјестан изазова не бих се ни прихватао посла. Очекује нас напоран пут, пун искушења, али мислим да имамо и знања и моћи, прије свега квалитета, да остваримо наше жеље", рекао је Муслин.

На констатацију да је државни тим изгубио подршку навијача, Муслин је рекао да су "побједе и добри резултати лијек за све".

"Имамо добре играче, али мјесто на ранг листи Фифа (56) говори гдје се тренутно налазимо. Морамо заједничким снагама да вратимо повјерење нације, вратимо народ на трибине, јер када погледам земље у окружењу само Србија нема вјетар у леђа који би јој помогао да лакше прелази препреке. И када сам био у Звезди публика нас је носила до успјеха, а сви ривали су били у проблему када су долазили на наш стадион. Волио бих да имамо ту слику која би значила хемију између играча и навијача, вјерујем да ће тако и бити", навео је он.

Репрезентација Србије ће до почетка квалификација у септембру, играти три припремне утакмице, против Кипра, Израела и Русије.

"Имаћу три меча да се упознам са играчима, да поставимо неке ствари и надам се да се добро спремимо за први меч у квалификацијама против Ирске. Побједа у том мечу вратила би неопходан амбијент, сви бисмо добили на самопоуздању и наставак квалификација би био, условно речено, лакши. Неће бити лако, очекује нас тежак посао, али уз подршку навијача, чије повјерење морамо да стекнемо, можемо на Свјетско првенство", рекао је Муслин.

Селектор је додао да ће отежавајућа околност за његову екипу бити одусуство Немање Матића и Александра Коларова на старту квалификација, али да "нећемо да кукамо, већ да тражимо рјешења".

"Видјећемо у наредне три утакмице да добијемо слику која ће нас увести у премијерни дуел са Ирском. Имамо добре играче, желим да у дресу репрезентације видим њихов учинак као када се боре у клупском дресу", рекао је Муслин.