latinica  ћирилица
06/05/2016 |  11:58 | Аутор: СРНА

Македонија: ВМРО-ДПМНЕ једини до сада поднио листу ДИК-у

Владајући ВМРО-ДПМНЕ једина је странка у Македонији до сада поднијела листу за чланове у бирачким одборима за пријевремене парламентарне изборе заказане за 5. јуни, кажу у Државној изборној комисији.

Из ДИК-а наводе да је у поноћ истекао законски рок за достављање листа, али, напомињу, да општинске изборне комисије могу да и током дана достављају листе.

Опозициони СДСМ најавио је раније да ће бојкотовати изборе јер нису испуњени услови за одржавање фер избора.

Опозиција сматра да није прочишћен бирачки списак нити извршена реформа у медијском сектору, као предуслови за одржавање изборе. То је дефинисано договором о изласку из политичке кризе који су половином прошле године потписали лидери четири водеће странке.

Демократска унија за интеграцију /ДУИ/, највећа политичка формација македонских Албанаца и коалициони партнер владајућег ВМРО-ДПМНЕ, није доставила списак чланова у бирачким одборима, а крајем мјесеца делегирала је чланове за бирачке одборе у македонским дипломатско-конзуларним представништвима.

Демократска партија Албанаца /ДПА/ није се јавно изјашњавала да ли ће учествовати на пријевременим парламентарним изборима.

Према Изборном закону, бирачке одборе чини пет чланова. Двојица се бирају из редова партија на власти и опозиције, а други из јавног сектора.

Уколико до 11. маја нека од партија не достави листу кандидата за посланике, то значи да те политичке партије немају намјеру да учествују на изборима.

Преијвремени избори у Македонији једном су већ одложени.