latinica  ћирилица
06/05/2016 |  13:56 | Аутор: СРНА

У сриједу 11. маја, сједница Централног пописног бироа

Агенција за статистику БиХ заказала је за сриједу, 11. маја, сједницу Централног пописног бироа на којој би требало да се расправља о приједлогу Јединственог програма за обраду података пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године.
Попис - Фото: РТРС
ПописФото: РТРС

У саопштењу Агенције за статистику наводи се да је на дневном реду сједнице и Извјештај о статусу активности на попису који је урадила Агенција и који ће, у складу са закључком са задње сједнице Централног пописног бироа, доставити Савјету министара БиХ.

Агенција за статистику БиХ припрема извјештај о тренутном статусу активности на попису који ће представити члановима Централног пописног бироа, а након тога, доставити га Савјету министара БиХ.

У извјештају ће бити наведено и то да руководство Агенције за статистику БиХ нема јединствен став о томе да ли је могуће да се у законском року обраде подаци и објаве резултати пописа или да се затражи од Савјта министара БиХ покретање процедуре за доношење измјене закона о попису у вези са роком за објаву резултата пописа.

Почетак сједнице Централног пописног бироа заказан је у 16.00 часова у сједишту Агенције за статистику БиХ у Сарајеву.

Посљедња сједница Централног пописног бироа одржана је средином априла, али није постигнута сагласност о јединственом програму за обраду података пописа становништва, односно методологија за утврђивање резидентног становништва.

Објављивање резултата пописа становништва спроведеног 2013. године један је од услова који је европски комесар за проширење Јоханес Хан навео како би БиХ добила упитник ЕУ о спремности државе да се прикључи Унији.

Спровођење пописа становништва 2013. године коштало је више од 50 милиона КМ.