latinica  ћирилица
06/05/2016 |  14:09 ⇒ 14:12 | Аутор: СРНА

Први међународни Христоваскрсни фестивал православног филма

Први међународни Христоваскрсни фестивал православног филма, на коме ће бити приказано око 25 филмова из девет држава, биће одржан од 8. до 13. маја у Подгорици.
Подгорица - Први међународни Христоваскрсни фестивал православног филма - Фото: СРНА
Подгорица - Први међународни Христоваскрсни фестивал православног филмаФото: СРНА

Покровитељ Фестивала је Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве, а биће одржан у крипти Храма Христовог Васкрсења и у Манастиру Острог. Улаз ће бити бесплатан.

Директор Фестивала Радисав Јеврић рекао је на конференцији за новинаре да ће овој манифестацији присуствовати режисери Никита Михалков, Емир Кустурица и Николај Бурљајев.

"Фестивал ће 12. маја бити одржан у Манастиру Острог. На Фестивалу ће бити присутни аутори филмова. Биће приказано око 25 филмова, почев од анимираног, краткометражног, играног, документарног и дугометражног филма", рекао је Јеврић.

Он је најавио да ће на отварању, 8. маја, бити приказан филм Драгана Елчића "Живот", након чега ће говорити Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

"На Фестивалу ће бити приказани филмови из девет држава, међу којима су Црна Гора, Србија, Русија, Бјелорусија, Бугарска, Азербејџан и Грузија", истакао је Јеврић.

Селекцију филмова су, како је навео, одабрали професор на Академији умјетности у Београду Драган Елчић и продуцент и драматург Јован Марковић.

Режисер Нада Раховић, чији ће филм "Искушење" бити приказан током Фестивала, рекла је да је то остварање рађено прије 20 година.

"То је прича о руској искушеници која је завршила Музичку академију и због разлога који су слични причи Ане Карењине дошла је у Црну Гору да проведе свој живот у манастиру. Филм је обишао многе фестивале", рекла је Раховићева.

У вријеме када је филм сниман, како је навела, руска искушеница се налазила у манастиру Дуга у близини Подгорице, а након тога је наставила да борави у другим православним манастирима.

"Филм није завршен у животу, само је завршен на филмској траци", навела је Раховићева.

Фестивал ће почети 8. маја у 21.00 час у крипти Храма Христовог Васкрсења у Подгорици.