latinica  ћирилица
06/05/2016 |  22:16 | Аутор: Б92

Изумљене чарапе које не треба прати годину дана

Бромодозу или непријатан мирис ногу најчешће узрокују бактерије и гљивице, а до рјешење овог проблема дошао је британски фармер који је осмислио антибактеријске чарапе које не треба прати годину дана.
Чарапе које не треба прати - Фото: Screenshot
Чарапе које не треба пратиФото: Screenshot

Тајна чарапа крије се у мохер вуни од које су направљене, а која се добија се од ангора коза, тврди изумитељ Стив Вајти.

Стопала садрже велики број знојних жлијезда, а непријатан мирис узрокује размножавања бактерија након што дођу у контакт са знојем.

Пошто чарапе од ангора вуне не задржавају зној, стопала се природно и брзо суше. Бактерије не остају заробљене у влажној комори, па нема ни смрада.

Због тога чак ни они којима се ноге много зноје неће морати да перу чарапе бар годину дана, тврди Вајти, који је чарапе тестирао и на себи.

Он их је првобитно дизајнирао са циљем са буду удобне и трајне, а примијетио је да не смрде након неколико дана ношења тек када су му купци указали на то.

Иако се за сада могу купити само у Великој Британији, Вајти најављује како ће се ускоро продавати широм свијета преко посебне веб странице.