latinica  ћирилица
06/05/2016 |  22:24 | Аутор: БЕТА

Рио: Смањење буџета ризик за Игре

Секретар државне безбедности Рио де Жанеира рекао је да смањење буџета од 550 милиона долара представља ризик за безбједност на Олимпијским играма.
Рио де Жаниеро (Фото: milliwall.com) -
Рио де Жаниеро (Фото: milliwall.com)

"Ако бих рекао да смањење буџета неће утицати, не бих био у праву. Волио бих када бих на располагању имао више полицајаца. Волио бих ако би полицајаца било више на улицама како би могли да раде дупло више", рекао је секретар државне безбједности Рио де Жанеира Хосе Маријано Белтрам у интервјуу агенцији Асошиејтед прес.

Безбједност је прва на листи проблема с којима се суочава Бразил уочи првих Олимпијских игара које ће одржати у Јужној Америци, а ту су још и вирус зика, загађена вода на мјестима за такмичење у једрењу и веслању, спора продаја улазница и политичка и економска превирања пошто се предсједница Дилма Русеф бори против опозива.

Белтрам је рекао да ће Рио за безбједност Игара ангажовати око 65.000 полицајаца и до 20.000 војника, што ће бити највећи такав контигент у историји Бразила.

То је двоструко више него што је било у Лондону прије четири године, а неки од тих напора имају за циљ да спријече банде из брдских фавела да дођу до олимпијских борилишта, навео је АП.

Очекује се да ће војска штитити спортска борилишта, а да ће за остатак града, подземну жељезницу, аутобуске руте и улице, бити задужена полиција.

Белтрам је рекао да очекује протесте и да ће полиција искористити искуство са Свјетског фудбалског првенства 2014. године у Бразилу, током којег су одржавани протести грађана због превисоких трошкова организације.

"Протеста има на сваком догађају оволиких размјера", рекао је он.

Белтрам је навео да ће због смањеног буџета, што је око нешто мање од петине оперативног буџета безбједности, морати да се смање бонуси и надокнаде за прековремени рад, али и да неће моћи да се ангажује већи број полицајаца.

Полицајци у Рио де Жанеиру зарађују око 500 долара мјесечно, а многи се ослањању на годишње бонусе, који иду од 1.200 до 3.700 долара. Уз смањење буџета, ти износи биће смањени на између 400 и 800 долара.