latinica  ћирилица
08/05/2016 |  13:05 ⇒ 14:27 | Аутор: РТС

Николић: Жртве не смијемо заборавити, а људски је опростити (ВИДЕО)

Нама данас ударају жиг зликовца, а зликовцима стављају ореол жргве, рекао је предсједник Србије Томислав Николић и поручио да то што су деценије прошле од стравичног геноцида није разлог зашто се у свијету ћути о томе.
Томислав Николић - Фото: РТРС
Томислав НиколићФото: РТРС

"Још нисмо до краја истражили све гробнице и јаме по Доњој Градини, нарочито Саву, највећи српски гроб од извора до ушћа. Овдје су дивље звијери мучиле, скрнавиле, иживљавале се, убијале ножем, маљем, давиле у ријеци, ријетко пуцале, да се не би чуло, у дјецу, у своје дојучерашње комшије, пријатеље, суграђане друге вјере и нације", рекао је Николић.

Истакао је да то што су деценије прошле од стравичног ратног злочина геноцида није разлог зашто у свијету ћуте и гледају да се то што мање помиње.

"Разлог је што су побијени Срби, а убице су били Хрвати. Нама данас ударају жиг зликовца, а зликовцима стављају ореол жртве. Доња Градина се не уклапа у ту дириговану подјелу народа. Да је од безумне руке усташког терора страдао само један невин човек па је много, а камо ли стотине хиљада дјеце, жена, нејачи чија је једина кривица у томе што су били Срби, Јевреји, Роми", рекао је Николић.

Навевши да је преко 700.000 страдалника јасеновачког логора, од чега је преко 360.000 завршило у доњоградиначким јамама, Николић је истакао да се не ради о бројевима већ о људима који су имали име и презиме, породице, који су живјели своје животе, "рађали се, женили и умирали на својој земљи и у својој кући која се вијековима насљеђивала".

Додао је да о начима усташког мучења довољно говоре подјеле на врсте јама по Доњој Градини.

"Постојале су три врсте масовних гробница: оне у које су сатјеривани људи и потом убијани маљевима, оне у које су бацани већ убијени логораши и оне у којима су укопаване куване и паљене кости, људски остаци из такозване творнице сапуна и спаљивања лешева", рекао је Николић.

Нагласио је да је Доња Градина највеће стратиште јасеновачког логора, да су "усташки џелати" ту оставили 105 масовних гробница од преко 10.000 квадратних метара и још 22 чија величина још увијек није утврђена.

Николић је истакао да се у статистици не смије заборавити људски лик жртве, наводећи имена страдалих, међу којима су дјеца од четири, шест година.

"Још нисмо завршили овај страшан попис", истакао је Николић.