latinica  ћирилица
08/05/2016 |  20:32 ⇒ 20:33 | Аутор: СРНА

Вукосавље- Обиљежене 24 године од страдања и прогона Срба

У Вукосављу су данас обиљежене 24 године од страдања и прогона Срба са подручја општине Оџак који су били заробљени и затворени у логоре.
Вукосавље - обиљежавање 24 године од страдага и прогона Срба - Фото: СРНА
Вукосавље - обиљежавање 24 године од страдага и прогона СрбаФото: СРНА

Парастос страдалима служен је код централног спомен-обиљежја погинулим борцима и цивилима, а потом је положено цвијеће.

Преживјели логораши и њихове породице обиљежавају овај датум као дан сјећања када је више од 1.300 Срба из Новог Града и околних српских села заробљено и одведено у логоре у основној школи и фабрици "Стролит" у Оџаку у којима је 62 људи убијено.

Предсједник Скупштине Удружења логораша "Оџак 92" Боро Лешић рекао је да су преживјелим логорашима, осим физичког злостављања, најтежа била психичка понижавања којима су мучитељи настојали да жртвама униште људско достојанство, те да су посљедице и данас видљиве.

Лешић је нагласио да су многи логораши након завршетка рата умрли, а преживјели сваке године покушавају да обиљеже дан почетка страдања и на тај начин подсјете јавност на тортуру коју, до тада, људски род није забиљежио.

"Понижавања трају и данас, а посебно боли када са скупова других народа у БиХ чујемо да су Срби геноцидни, да су злочинци и да нису страдали", рекао је Лешић.

Он је позвао Србе, посебно оне који су страдали, да не забораве шта им се десило да се исто не би поновило.

Срби са подручја Оџака одведени су на превару у логоре у основну школу и у фабрику "Стролит" јер није испоштован договор између посматрача тадашње европске заједнице, кризних штабова Оџак и српских села да Срби буду пропуштени на слободну српску територију.

Српске жене, дјевојке и дјевојчице биле су силоване. Најмлађа жртва силовања имала је 10, а најстарија 60 година.

Логори у Оџаку били су под командом 102. оџачке бригаде Хрватског вијећа одбране.

Срби са подручја општине Оџак, након што је њену територију 15. јула 1992. године ослободила Војска Републике Српске, премјештени су у друге логоре. Били су заточени у укупно 16 логора - 11 у БиХ и пет на територији Хрватске, међу којима су Лора, затвор у Пули, Керестинац код Загреба.

Посљедњи логораш са подручја оџачке општине размијењен је 26. маја 1993. године у Љубушком.

За злочине над недужним српским цивилима у оџачким логорима до сада су правоснажно осуђени Ферид Халиловић на 15 година затвора, Албина Терзић на три године и шест мјесеци, а недаво је потврђена првостепена пресуда и Јосипу Толићу на затворску казну од 10 година.

Против Ибрахима Ахметовића Ибета, који је недавно преминуо, вођен је поступак пред Кантоналним судом у Тузли. Пред овим судом води се поступак и против стражара у логору у основној школи у Оџаку Решада Мујкића.

Пред Судом БиХ суди се бившим припадницима јединице "Ватрени коњи". Овим предметом обухваћено је седам лица.