latinica  ћирилица
09/05/2016 |  11:02 | Аутор: РТРС

Чубриловић честитао 9. мај: Антифашизам је универзална вриједност

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић упутио је данас грађанима Републике Српске искрене честитке поводом 9. маја, Дана побједе над фашизмом, и обиљежавања 71 годинеод завршетка најмасовнијег рата по броју људских жртава и окончања најстравичнијег сукоба у историји човјечанства.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

"Неопходно је и данас подсјетити да је антифашизам универзална вриједност, став цијелокупног човјечанства наспрам једне од најмрачнијих појава у историји и да народ који није опредијељен ка антифашизму нема будућности. Српски народ дао je значајан допринос у тој борби. У Другом свјетском рату страдалао је више од милион Срба“, истакао је предсједник Чубриловић.

Он је подсјетио да је српски народ већ у првим антифашистичким демонстрацијама у Европи, 27. марта 1941. године, показао којим путем ће кренути у та тешка времена.

"Тај пут је био пут страдања, али смо се прикључили великим силама у побједи над фашизмом. Ту баштину никада не можемо и не смијемо да заборавимо“, подвукао је предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Он је нагласио да је антифашизам вјечна идеја, иако има покушаја да се историја антифашизма, посебно на овим просторима, ревидира.

"Постоје они који би да изврше ревизију историје у којој народи и државе који су највише страдали у антифашистичкој борби данас треба да буду минимизирани, а некадашњи савезници фашиста заборављени. То се неће догодити све док је антифашистичка свијест у нашем народу јака и свакодневно опомиње да смо тој у тој борби дали и више него што смо имали, више него било који други народ на Балкану“, нагласио је Чубриловић.

Он је истакао да одавање поште страдалим ибаштињење антифашистичких тековина представља дуг према прецима који су јуначки стали на страну савезника, али и према свим будућим генерацијама како би могле и знале да сваку и најмању назнаку фашизма препознају и на вријеме је зауставе.

"Зато је Дан побједе над фашизом прилика када, са највећом захвалношћу, поштовањем и достојанством, одајемо пошту свим страдалима који сусвојим животима допринијели сламању њемачких, квислиншких и усташких снага у Другом свјетском рату. Наша је дужност да његујемо тековине антифашистичке борбе и искрено изразимо захвалности жртвама наших отаџбинских ратова, да се достојно поклонимо онима који су дали своје животе, посебно онима који су невино страдали на свим бојиштима и стратиштима српског народа“, закључио је предсједник Народне скупштине Републике Српске.