latinica  ћирилица
09/05/2016 |  16:16 ⇒ 16:17 | Аутор: СРНА

Сплит: Приведен због натписа "Смрт фашизму - слобода народу"?

Активиста странке Радничка фронта Јован Гркинић ухапшен је у Сплиту зато што је написао графит: "Смрт фашизму - слобода народу"?!На зиду сплитског бастиона "Корнаро" освануо је граФит СФ-СН /Смрт фашизму – слобода народу/, на истом мјесту на којем је та порука стајала и 1943. године, када су Нијемци улазили у град.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Активиста Радничке фронте који је оставио поруку приведен је у полицијску станицу, гдје је доживио низ увреда од надлежног полицајца.

У полицији су, како наводи Гркинић, на антифашизам сасули праву салву погрдних израза, а било је и величања усташке НДХ.

"Који антифашизам - то је комунизам, то ти је прошлост, то више не постоји! Требао си обиљежити 10. април /Дан стварања НДХ/, а не Дан побједе над фашизмом, то више нико не слави, то су пизд.рије, буди сретан да нису наишли бранитељи, јер би се лоше провео" - рекао је полицајац Гркинићу.

Дежурни инспектор је био коректан, наводи Гркинић и каже да му је он и дао записник и рекао да може поднијети пријаву на поступање.

Гркинић је задржан у полицији од 5.30 ујутро до 9. часова и најављује приговор Полицијској управи и министру Влахи Орепићу на овакво понашање органа реда.

Гркинић каже да Сплићани "знају ко је он" и да "неће бити први пут да ће му пријетити и тјерати га у Србију".

"Ја не могу другачије, па макар ме убили. Боље бити мртав, него неслободан“, рекао је Гркинић за портале.

Гркинић напомиње да није направљена никаква штета те да је натпис исписан обичним јуполом.

Казнена пријава полиције иде Граду Сплиту који одлучује хоће ли поднијети приједлог за кривични прогон - о томе персонално одлучује градоначелник Балдасар.

Градоначелник је члан СДП-а , али је прошле године изазвао аферу када је полагао вијенац на споменик припадницима "Црне легије," која је била у саставу НДХ, а то је правдао жељом да се премосте разлике у хрватском друштву.