latinica  ћирилица
10/05/2016 |  12:06 ⇒ 13:40 | Аутор: СРНА

Српски новинари нападнути у Обилићу

Млађи Албанац данас је у Обилићу физички напао екипу Телевизије Мост из Косовске Митровице, јавила је та телевизија.
Полиција Косова - Фото: AP
Полиција КосоваФото: AP

Новинар Јасмина Стојковић, сниматељ Бобан Секулић и возач Александар Столић нападнути су око 11.00 часова у центру Обилића док су снимали кадрове за прилог о подјели хуманитарне помоћи ученицима српске школе у том мјесту.

"Млађи Албанац пришао је нашој екипи, псовао, викао и вређао нас, говорио је шта ћете ви овде, ваше место је у Београду, марш у Србију", испричала је Стојковићева и додала да је вјероватно нападач реаговао на београдске регистарске таблице њиховог аутомобила.

Према њеним ријечима, нападач је потом лопатом коју је узео из оближње продавнице замахнуо према сниматељу и ударио га у руку.

ТВ Мост наводи да је све то посматрала велика група Албанаца која није реаговала.

Екипа је позвала полицију, која је дошла послије десетак минута иако се Полицијска станица у Обилићу налази у непосредној близини мјеста напада.

У међувремену, нападач је побјегао, а екипа Телевизије Мост одведена је у Полицијску станицу гдје би требало да дају изјаве.

Удружење новинара Србије и Друштво новинара Косова и Метохије затражили су да буде откривено и јавно саопштено ко је напао новинарску екипу ТВ Мост и да нападач буде кажњен.

У саопштењу Удружења и Друштва наводи се да је новинарску екипу јутрос лопатом напао мјештанин Албанац, након што су изашли из основне школе "Бранко Радичевић" у Обилићу, гдје су снимали испоруку хуманитарне помоћи.

"Нападач, у раним тридесетим годинама, прво је насрнуо на сниматеља ТВ Мост и покушао лопатом, која је била изложена у оближњој продавници, да поломи камеру. Затим је кренуо ка новинарки и возачу екипе уз повике `Ви из Београда идите у Београд`, пошто је возило новинарске екипе имало београдске таблице", додаје се у саопштењу.