latinica  ћирилица
10/05/2016 |  14:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђурић: На КиМ вјечито отворена сезона лова на Србе

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић оцијенио је да је напад на екипу ТВ Мост у Обилићу био напад на Србе и слободу говора, изразивши очекивање да ће тај догађај осудити албанска новинарска удружења, покрајинске институције и међународна заједница.
Марко Ђурић (Фото: Зоран Жестић) - Фото: ТАНЈУГ
Марко Ђурић (Фото: Зоран Жестић)Фото: ТАНЈУГ

"Неопходно је да та осуда дође како од покрајинских институција тако и од новинарских албанских удружења, као и од представника међународне заједнице која не смије новим похвалама и новим отварањем врата Приштини међународним организацијама да награђује друштвену климу у којој је вјечито отворена сезона лова на Србе ", рекао је Ђурић новинарима у Београду.

Ђурић је објаснио да је телевизијска екипа за длаку избјегла линч због тога што је боравила у возилу са београдским регистарским таблицама и говорила српски језик. Додао је да је у тренутку напада екипа радила прилог о додјели хуманитарне помоћи српској школи Бранко Радичевић у Обилићу, који је иначе етнички очишћен од Срба.

"То је засметало групици екстремиста који су их напали. Један од њих је чак камерамана ТВ Мост напао лопатом. То се све дешавало на само 50 метара од локалне полицијске станице", рекао је Ђурић.

Према његовим ријечима, брутални напад представља континуитет климе која се ствара у јужној покрајини у којој се редовно и активно потхрањује од стране највиших политичких представника косовских Албанаца и која никада не бива кажњена већ игнорисана и гурана под тепих, али и награђивана.

Ђурић ће, како је рекао, о најновијем нападу на Србе на КиМ обавестити тим високе представнице ЕУ Федерике Могерини који данас у Београду борави у оквиру дијалога Београда и Приштине на експертском нивоу.