latinica  ћирилица
12/05/2016 |  08:36 ⇒ 08:38 | Аутор: РТРС

Након Србије невакцинисана дјеца и у ЦГ неће моћи у школу?

Министарство здравља саопштило је да невакцинисана ђеца угрожавају цијелу заједницу, због чега су предложили измјене закона којим онемогућавају родитељима да упишу малишане у вртиће и школе, уколико избјегну ту обавезу. Из Удружења „Родитељи", међутим, сматрају даје овај ресор донио исхитрену одлуку, јер су увјерени да се проблем може ријешити на други начин.
Вакцинација - Фото: илустрација
ВакцинацијаФото: илустрација

У Министарству здравља немају дилему да су донијели праву одлуку. Они су Побједи казали да сви треба да имају у виду чињеницу да вакцине и данас у свијету спашавају три до шест милиона живота сваке године.

"Приоритетне мјере здравствене заштите су, између осталог, спречавање, правовремено откривање, лијечење и сузбијање заразних болести, као и вакцинисање против заразних болести, превенција и контрола локалних ендемских болести. Пошто се принцип дјеловања вакцина заснива на колективном имунитету, невакцинисана популација, а самим тим и дјеца, а која су у предшколским и школским установама, као и свим другим установама за колективни смјештај, угрожавају цијелу заједницу", навели су из Министарства.

Они објашњавају и да законско рјешење о обавезном вакцинисању дјеце против десет заразних болести има своје утемељење у Уставу Црне Горе.

"Одредбама члана 69. Устава прописано је да свако има право на здравствену заштиту, а вакцинисање је један од приоритетних облика превентивне здравствене заштите против одређених заразних болести. Такође, сходно одредбама Закона о здравственој заштити, грађанин је дужан да унапређује своје здравље. Наведеним законом прописано је да нико не смије да угрози здравље других грађана", казали су из Министарства здравља.

Нацртом закона о заштити становништва против заразних болести обавезне су вакцинације против туберкулозе, дифтерије, тетануса, великог кашља, дјечије парализе, малих богиња, епидемијских заушака, рубела, вирусног хепатитиса Б и хемофилуса инфлуенце типа Б. Та законска обавеза постојала је и до сада, као и прекршајне пријаве за родитеље који не вакцинишу своју дјецу. Казне су износиле до 500 евра, а према подацима Здравствене инспекције од почетка године до сада је у Црној Гори прекршајно кажњен 21 родитељ. Нацртом су сада казне повећане и оне износе чак и до 2.000 евра.

Коментаришући измјене Закона о заштити становништва од заразних болести извршна директорица Удружења ,,Родитељи“ Кристина Михаиловић каже да овакве репресивне мјере нијесу право рјешење, те да је много боље радити на едукацији родитеља и комуникацији љекара са њима.

"Родитељи нам често указују да не могу да добију адекватну информацију када је у питању вакцинација њихове дјеце. Већ неко вријеме врло је гласан став оне друге стране која тврди да одређене вакцине нијесу добре, а опет чини се да овај стручни дио јавности не одговара адекватно на то. Још увијек има доста нејасноћа као и отворених питања", сматра Михаиловић.

Она наглашава да ће коментарима који припремају на овај нацрт закона, који се налази на јавној расправи, тежити да родитељима, односно њиховој дјеци не условљавају упис у школу.

"Немогуће је да се прави закон који може да условљава тако нешто. У Удружењу ,,Родитељи“ не улазимо у причу око тога да ли треба или не треба вакцинисати дјецу. То је нешто што треба љекари да кажу, јер су у обавези да одговоре на све недоумице родитеља", поручила је Михаиловић, наводећи примјер скандинавских земаља, гдје не постоји та законска одредба, а опет је велики проценат дјеце обухваћен вакцинацијом.

Какав је став Министартсва просвјете на овај нацрт, Побједа до јуче није успјела да добије одговор.

Крајем овог мјесеца Институт за јавно здравље објавиће податак колики је обухват дјеце вакцинацијом за 2014. годину. Прелиминарни резултати, како је недавно саопштио директор те установе др Бобан Мугоша, показују да се смањује број дјеце која се вакцинишу. Он је тада упозорио да су, уколико се тај тренд настави, могуће епидемије.

"Стога треба вратити повјерење у струку и науку и подићи ниво информисаности грађана о значају вакцина за здравље", казао је тада др Мугоша.

Негативном ставу родитеља према вакцинацији допринијеле су и кампање да ММР вакцине изазивају аутизам. Из Института су навели да родитељи у знатној мјери чекају да им дијете напуни двије или три године, кад стабилно проговори. Стручњаци су у више наврата, међутим, указивали да једино што је заједничко ММР вакцини и аутизму јесте само друга година дјетета.

Предсједник Адвокатске коморе Здравко Беговић сматра да је одредба да се дјеци забрани упис у школу уколико су невакцинисана добра, уколико је оправдана са медицинског становишта.

"Ако Министарство здравља сматра да је таква процедура и такав начин вакцинације дјеце неопходан како би се евентуално превенирале неке заразне болести, онда је то у потпуности оправдано. Мислим да то може да користи будућим генерацијама", казао је Беговић Побједи.

На питање да ли је та норма у складу са Уставом, с обзиром да је основно образовање обавезно, Беговић је одговорио:

"Не улазим у то да ли је основно образовање обавезно, али Министарству здравља треба дати шансу да примијени такву законску одредбу. Уколико се онемогући дјетету да прими неку вакцину, нека родитељи знају да ће сносити законске посљедице", казао је Беговић, поручивши да се мора створити атмосфера да је вакцинација предуслов за успјешан развој дјетета.

Искуство земаља широм свијета

Обавезност вакцинације за улазак у васпитно-образовне установе, како су навели из Министарства здравља, присутна је у већини држава САД, а посебно је ригорозна у Калифорнија, Вирџинији... појединим провинцијама Канаде, у Аустралији.

У Европској унији, вакцинација је обавезна у Пољској, Чешкој, Словачкој, Мађарској, Румунији, Бугарској, Словенији, Латвији, а за поједине вакцине попут дифтерије, дјечије парализе и тетануса постоји обавеза и у Француској, Грчкој навели су из Министарства здравља.

У Србији је 4. марта ступио на снагу нови закон о заштити становништва од заразних болести по којем невакцинисана дјеца неће моћи да буду уписана у вртић или школу.

С друге стране, Уставни суд Хрватске прије двије године утврдио је да самостална одлука родитеља да ли ће вакцинисати своју дјецу није њихово уставно право, те да је обавеза вакцинисања у складу са Уставом и законом.

(Побједа)