latinica  ћирилица
12/05/2016 |  10:50 ⇒ 11:03 | Аутор: СРНА

МУП ТК предузима мјере безбједности за скуп на Брчанској малти

Министарство унутрашњих послова Тузланског кантона предузеће мјере из своје надлежности да обиљежавање 24 године од страдања припадника ЈНА на Брчанској малти у Тузли 15. маја протекне безбједно, рекао је портпарол кантоналног МУП-а Изудин Шарић.
Тузланска колона (фото: Принтскрин Јутјуб/ТВ ФС-3) -
Тузланска колона (фото: Принтскрин Јутјуб/ТВ ФС-3)

Шарић је рекао да МУП нема никаквих сазнања о могућем нарушавању безбједносне ситуације 15. маја, на дан одржавања помена погинулим припадницима ЈНА.

Он је додао да се предузимају све мјере да аутобуси безбједно стигну у Тузлу, те да се на најбољи начин обиљежи тај датум и безбједно заврши скуп.

"Представници Полицијске управе Тузла и Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја сваке године претходно одрже састанак на коме буду договорене појединости у вези са обиљежавањем 15. маја", рекао је Шарић.

Он је подсјетио да је претходних година обиљежавање овог скупа протицало мирно и без проблема, као и да је прије неколико дана у Грачаници одржан састанак представника МУП-а Тузланског кантона и Пододбора Ваде Републике Српске на коме су договорене све појединости у вези са обиљежавањем овог датума.

Предсједник Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић рекао је тада Срни, након састанка у Грачаници, да је МУП Тузланског кантона одобрио обиљежавање 24 године од страдања припадника ЈНА у Тузли 15. маја.

Дуњић је најавио да ће у Бијељини у 8.30 часова почети окупљање грађана, учесника "Тузланске колоне", родбине, чланова Пододбора и других званица испред Градске управе, а у 10.00 часова планиран је долазак у Тузлу, на Брчанску малту, гдје ће бити положене руже, прислужене свијеће и служен вјерски помен припадницима ЈНА страдалим у "Тузланској колони".

Након вјерског помена на Брчанској малти планиран је повратак у Бијељину, а на Градском гробљу Пучиле биће служен парастос и положени вијенци, након чега ће услиједити обраћање званица.

Муслиманске снаге напале су 15. маја 1992. године колону ЈНА у Тузли која је, на основу постигнутог договора, требало да напусти БиХ и пређе преко Бијељине у Србију.

Тада је убијено најмање 59 војника, а 44 их је рањено.