latinica  ћирилица
12/05/2016 |  11:59 ⇒ 18:08 | Аутор: РТРС

У касарни "Козара" обиљежен Дан Војске Српске (ФОТО/ВИДЕО)

У касарни "Козара" у Бањалуци данас је обиљежен Дан Војске Републике Српске, чијих је више од 23.000 припадника дало живот за стварање Републике Српске, као и 11 година постојања Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.
Обиљежавање Дана Војске Републике Српске - Фото: РТРС
Обиљежавање Дана Војске Републике СрпскеФото: РТРС

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Република Српска једини гарант слободе српског народа на овим просторима.

Додик је, у обраћању на централној свечаности обиљежавања Дана Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ у Касарни "Козара" у Бањалуци, истакао да је прије 24 године као посланик гласао за формирање Војске Републике Српске.

Предсједник Републике Српске честитао је свим припадницима Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука 12. мај традиционалним поздравом "Помоз` Бог, јунаци!".

"У процесу распада бивше Југославије није се смјела поновити историја страдања српског народа на овим просторима, када нисмо имали војску и државу. Због тога је било важно формирање Војске Републике Српске", навео је Додик.Он је нагласио да је рат српском народу наметнут, а да су Срби жељели одбрану вјековних огњишта и слободу.

Додик је навео да сада не би гласао за укидање Војске Републике Српске која је била гарант слободе за српски народ.Предсједник Српске рекао је да су Срби Југославији дали више него што је требало и да је та земља била заблуда."Због тога са поносом данас гледамо на Србију која је гарант стабилности и мира", истакао је Додик.

Он је напоменуо да је Република Српска прихватила Дејтонски споразум и да је унијела свој суверенитет у БиХ."Међутим, високи представници отимали су надлежности Републике Српске, што не смије бити заборављено", рекао је Додик.

Он је навео да Република Српска жели мир, а да је Трећи пјешадијски /Република Српска/ пук најбољи представник Српске у Оружаним снагама БиХ.Додик је нагласио да Република Српска неће заборавити припаднике Војске Српске који су животе дали за Републику.

Командант Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука бригадир Недељко Копуз истакао је на свечаности да је Војска Републике Српске дала немјерљив допринос стварању Републике Српске.

Обраћајући се присутнима, бригадир Копуз је истакао да Трећи пјешадијски Република Српска пук ОС БиХ баштини културно-историјско наслијеђе Срба. Подсјетио је да је ВРС формирана прије 24 године као народна војска и одговор на ратна дешавања, са циљем да се очува слобода српског народа и његова вијековна територија.

"Са поносом се данас сјећамо 12. маја 1992. године, када је формирана Војска Републике Српске. Њен задатак је био да заштити српски народ и његова вјековна огњишта", рекао је Копуз.

Копуз је нагласио да је Војска Републике Српске била народна, подсјетивши да је погинуло више од 23.000 њених припадника.

Он је свим грађанима Републике Српске честитао Дан Војске Републике Српске, а припадницима Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ Дан овог пука.

Замјеник министра одбране БиХ Борис Јернић изјавио је да не смије бити заборављено више од 23.000 припадника Војске Републике Српске који су погинули за слободу српског народа и стварање Републике Српске.

"У стварању Републике Српске 12. мај је један од најзначајнијих датума јер је тада формирана Војска Републике Српске. Наша војска је била слободарска и успјела је да одбрани вјековна српска огњишта", рекао је Јеринић, након централне свечаности обиљежавања Дана Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ у Касарни "Козара" у Бањалуци.

Он је свим грађанима честитао Дан Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Свечаности су присуствовали и министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, други представници Владе Републике Српске и Народне скупштине Републике Српске, те замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић и представници осталих институција БиХ.

На свечаности су били и војно-дипломатски представници акредитовани у БиХ, као и некадашњи официри и припадници Војске Републике Српске, те представници Српске православне цркве, невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и бројне друге званице и гости.

Поводом Дана Војске Републике Српске јуче је служен парастос за 23.184 погинулих бораца и за цивилне жртве у одбрамбено-отаџбинском рату у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци. Код спомен-обиљежја на бањалучком гробљу "Свети Пантелија" положени су вијенци.

Обиљежавање Дана Војске Републике Српске
Фото: РТРС

Обиљежавање Дана Војске Републике Српске
Фото: РТРС

Обиљежавање Дана Војске Републике Српске
Фото: РТРС

Обиљежавање Дана Војске Републике Српске
Фото: РТРС

Обиљежавање Дана Војске Републике Српске
Фото: РТРС

Обиљежавање Дана Војске Републике Српске
Фото: РТРС