latinica  ћирилица
12/05/2016 |  14:13 ⇒ 20:40 | Аутор: РТРС

Награђивана хрватска "књижевница" мучила Србе у "Лори" (ВИДЕО)

У медијима се у посљедње вријеме подигла прашина око награђеног романа ,,Црни капут'' ауторке и супруге управника сплитског логора ,,Лора'' Тање Белобрајдић, у коме су описана ратна дешавања '90-их година. Преживјели логораши тврде да је, са мужем, лично учествовала у мучењима цивила, а да су догађаји описани у књизи у ствари њени злочини приписани српској страни.
Тања Бјелобрајдић - Фото: РТРС
Тања БјелобрајдићФото: РТРС

Књига је изазвала бурне раговања логораша, посебно након што је Белобрајдићева за своје злочине добила и награду Друштва хрватских књижевника за најбољи роман првенац. 

У озлоглашеном сплитском логору ,,Лора''српски цивили и припадници ЈНА мучени су на најсвирепији начин. Преживјели кажу у злостављањима су учествовали управник логора, Томислав Дуић и његова жена, Тања Дуић, данас позната као Тања Белобрајдић – ауторка наводне антиратне књиге ,,Црни капут''. О злочину и награди жене анђела смрти и данас свједоче многи ''.

- Оно што можете прочитати у том роману је управо оно што смо ми доживљавали од ње и од осталих чувара и управника. Слободно умјесто тих имена ставите Вукан, Мирко, Добривоје и тако даље. И те чизме су управо оне којима нас је она газила, ломила прсте на рукама. И дан данас имам ожиљке, сломљене петом тих чизама које сам врло добро упамтио, рекао је Вукан Ковач, бивши логораш и предсједник Удружења логораша.

Књига "Црни капут" Тање Бјелобрајдић (Фото: Илустрација)

Након 25 година, жена која је чинила страшне злочине, пише антиратну књигу, а Срби који су били жртве, сада су њени литерарни негативци.

- Људи је описују да је увијек била присутна кад год су се вршиле те тортуре. Била је тамо скоро колико и муж. Она је с подручја Вуковара и имала је додатни мотив да се као прогнано лице свети на тим људима измишљајући тортуре, нагласио је Саво Штрбац, предсједник Документационо-информационог центра ,,Веритас''.

Предсједник Далматинског комитета за људска права, Тончи Мајић, 2009.године поднио је сплитском Тужилаштву кривичну пријаву против Белобрајдићеве, у којој је терети за злостављање српских цивила у логору ,,Лора''.

- А то су само сведоци који су вољни да сведоче пред судом, има их много више. А Тања је вршила над њима, могу рећи, перверзне злочине, истакао је Тончи Мајић, предсједник Далматинског комитета за људска права.

 До Тање Белобрајдић покушали смо доћи и путем друштвених мрежа, али је, након медијских прозивки, обрисала информације са свог фејсбук профила. Логораши се надају да ће Белобрајдићева кад-тад кривично одговарати, а за сада им је, кажу, драго што ће је у јавности, након њихових изјава, прошлост пратити у стопу.