latinica  ћирилица
12/05/2016 |  18:48 | Аутор: СРНА

Линта: Пресуда Мерчепу ругање истини и правди

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је да пресуда загребачког суда, којом је ратни помоћник хрватског министра унутрашњих послова Томислав Мерчеп осуђен на пет и по година затвора за ратни злочин над српским цивилима, представља вријеђање жртава и њихових породица и ругање истини и правди.
Миодраг Линта (Фото: mc.rs) -
Миодраг Линта (Фото: mc.rs)

Истичући да је ова пресуда понижавајуће срамотна, Линта подсјећа да је у логору на Пакрачкој пољани, према подацима Удружења "Веритас", убијено око 300 Срба, који су довођени са ширег подручја Славоније и Загреба, гдје су мучени, а затим ликвидирани.

"Ова пресуда је још један доказ да је хрватској правосуђе етнички мотивисано и пристрасно и да крши међународне обавезе у вези са кажњавањем ратних злочина. Још једном је потврђена чињеница да хрватски судови у суђењима за ратне злочине користе двоструке аршине - далеко строже за Србе, а много блаже за Хрвате", навео је Линта у писаној изјави.

Он је апеловао на европског комесара за правосуђе Веру Јурову да захтјева од Владе Хрватске да испуни своје преузете обавезе из Уговора о приступању из 2011. године који се односе за кажњавање наредбодаваца и починиоца злочина над српским цивилима и заробљеницима.

Линта је указао да је Хрватска једина чланица ЕУ, која не кажњава ратне злочинце из реда сопственог народа у складу са начелима правде и истине.

"Тиме Хрватска даје подстрек осталим потенцијалним злочинцима да се исплати чинити злочин, што представља увод у нестабилност у региону и шире. Осим тога, Хрватска постаје негативан примјер свима у Европи који би своје погрешне политичке циљеве о етничким чистим државама хјели да остварују ратом, насиљем и убиствима недужних људи", навео је Линта.