latinica  ћирилица
14/05/2016 |  07:18 ⇒ 19:38 | Аутор: РТРС

Без инцидената завршена оба скупа у Бањалуци (ФОТО/ВИДЕО)

У Бањалуци је одржан митинг власти "Срцем за Српску" на којем је присуствовало више од 30.000 људи. И протест опозиције је завршен. МУП Српске је саопштио да неће дозволити никакве провокације, а скупове обезбјеђује 2.000 полицајаца.
Трг Крајине - Фото: РТРС
Трг КрајинеФото: РТРС

Без инцидената завршена оба скупа у Бањалуци

14.20 - Завршен протест опозиције.

14.19 -Босић прочитао захтјеве власти које је назвао мјерама за спас Републике Српске и затражио пријевремене предсједничке и парламентарне изборе, заједно са локалним изборима.

13.51 - Иванић: "Ово је побједа нормалне средине против диктатуре, побједа демократије над аутократијом. Ово је почетак. Страха више нема".

13.49 - Опозиција: Нећемо одустати док Република Српска не буде правна држава.

13.28 - Додик позвао окупљене грађане да се мирно разиђу и завршио говор пјесмом "Не може нам нико ништа". 

13.26 - Додик поручио Сарајеву: "Српски народ има двије државе - Србију и Републику Српску. Да узвикнемо Србија! Шта је овде освајачки? Екстремне групе су на Косову, а на овдје".

Милорад Додик (Фото: РТРС)

13.22 - Додик: "Издаја је када у Сарајеву не смијеш да кажеш да си Србин. Окупили смо се да покажемо да Република Српска може да се брани демократским средствима, да нема сукоба и да никоме ништа неће да фали".

13.17 - Додик: Република Српска не смије бити предмет поткусуривања. "Ако нема државе нема слободе", истакао Додик.

13.17 - Предсједник Додик: "Хвала зато што сте на странаи Републике Српске. Република Српска иако по обиму мала, велика је како је волимо и како јој желимо срећу. Широм свијета има много оних који воле Српску. Могу да рачунају на нас".

13.13 - Почело обраћање предсједника Републике Српске Милорада Додика.

13.10 - Лидер ДНС-а Марко Павић поручио је са митинга владајуће коалиције "Срцем за Српску - Стоп издаји!" у Бањалуци да су се организатори и учесници скупа данас окупили чврсто одлучни у намјери да чувају Републику Српску, као највећу вриједност и дуг према онима који су за њу борили.

13.00 - Лидер СП-а Петар Ђокић позвао је Републику Српску да буде јединствена, да остане очувана на принципу бољег живота за сваког човјека.

13.09 - Опозиција оптужује власт да је приватизовала институције Републике Српске. Данас крећемо у ослобађање Српске, чуло се на скупу опозиције.

12.55  - Предсједник Српске радикалне странке Драган Ђурђевић поручио је данас са митинга на бањалучком Тргу Крајине да су Републици Српској потребни мир и јединство.

"Српски народ не смије бити разједињен, јер само заједнички може ићи у бољу будућност", рекао је Ђурђевић.

Он је истакао да нема ништа часније него бити сљедбеник првог предсједника Републике Српске Радована Караџића и некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића.

"Зашто се СДС и друге политичке странке љуте када предсједник Републике Српске Милорад Додик назове Студентски дом на Палама по првом предсједнику Српске Радовану Караџићу. Не смију то да раде и не смију бити под утицајем политике лидера СДА Бакира Изетбеговића и Сарајева", рекао је Ђурђевић.

Драган Ђурђевић (Фото: РТРС)

12.45 - Дарко Младић, син генерала Ратка Младића, истакао је обраћајући се окупљенима да су Српској, БиХ и региону потребни мир и стабилност.

"Република Српска не смије се дијелити јер су је створили најбољи синови нашег народа", истакао је Младић.

Он је додао да је у рату исказано јединство српског народа и да тако мора бити и у будућности.

"Хвала што сте дошли на овај митинг, јер је дошао тренутак да се брани Република Српска. Нико никога у Српској не смије нападати и она мора остати слободна и јединствена", рекао је Младић.

Дарко Младић (Фото: РТРС)

12.41 - У бањалучком Парку "Младен Стојановић" почео је протест под слоганом "Ослободимо Српску", у организацији странака окупљених око тзв.Савеза за промјене.

12.40 -Припадник Дринског корпуса ВРС Милан Јоловић обратио окупљенима на Тргу Крајине и саопштио да му је припала част да прочита поруку српских ратних команданата који су утамничени у Хагу.

"Генерали су замолили да им испуним двије жеље -прва је да пошаљемо поруку матици Србији, региону и свијету да нико неће окренути Србе на Србе. Друга жеља је да на овом величанственом скупу браћи и сестрама у парку "Младен Стојановић" поручимо да смо сви једно. Треба да будемо мирни и спокојни јер смо сачували мир", рекао је Јоловић.

Милан Јоловић (Фото: РТРС)

12.26 - На митингу владајуће коалиције "Срцем за Српску - Стоп издаји!" у Бањалуци до подне окупило се више од 35.000 грађана, док је на протесте опозиције "Ослободимо Српску" у парку "Младен Стојановић" пристигло око 6.000 људи, јавља Срна. То још нису коначни подаци јер и на митинг и на протесте људи и даље пристижу.

12.10 - Интонирањем химне "Моја Република" на Тргу Крајине у Бањалуци почео је митинг владајуће коалиције под називом "Срцем за Српску - Стоп издаји!", којем присуствују предсједник Српске Милорад Додик, премијер Жељка Цвијановић, лидери ДНС-а и СП-а Марко Павић и Петар Ђокић, високи функционери ових странака и велики број грађана.

Милорад Додик, Дарко Младић, Петар Ђокић (фото: РТРС)

11.42 - Предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и фунционер СНСД-а, Небојша Радмановић стигли на Трг Крајине у Бањалуци. Окупљени су их поздравили аплаузом.

Предсједник Додик на Тргу Крајине (фото: РТРС)

11.40 - Након састанка у Министарству унутрашњих послова Републике Српске, представници опозиције су рекли да нису одустали од протестне шетње, и да ће о томе одлучити накнадно.

11.31 - Срна јавља да је око 10.000 људи окупљено на Тргу Крајине, гдје ће се ускоро из Палате Републике упутити предсједник Српске Милорад Додик.

Трг Крајине- Митинг подршке "Срцем за Српску" (фото: РТРС)

11.06 - У Бањалуци је на захтјев лидера опозиције почео састанак представника тог савеза са министром унутрашњих послова Републике Српске Драганом Лукачем.

11.02 - Партија демократског прогреса негирала је тврдње из полицијског извјештаја ЦЈБ Бијељина у којима се, како се наводи, активисти ПДП оптужују за покушај уношења летви у аутобус који је кренуо из Бијељине на протест у Бањалуку.

10.52 - На Трг крајине у Бањалуци пристижу учесници митинга "Срцем за Српску".

Митинг владајуће коалиције и протест опозиције

Истовремено, у Парк Младен Стојановић пристижу присталице опозиције.

Долазак на протест у парк Младен Стојановић (фото: РТРС)

09.40 - Предсједник Српског сабора "Заветници" Стефан Стаменковски рекао је да Гранична полиција БиХ на Граничном прелазу Рача не дозвољава пролазак аутобусу са активистима "Заветника".

09.00 - Полицајци Центра јавне безбједности /ЦЈБ/ Бијељина јутрос суспријечили лице чији су иницијали В.М. да у аутобус који је активисте ПДП-а требало да превезе у Бањалуку на протесте, унесе 41 летву дужине 80 центиметара, речено је из МУП-а Српске Срни.

08.46 - Предсједник Републике Српске Милорад Додик и говорници на данашњем митингу владајуће коалиције прошетаће данас, прије митинга, центром Бањалуке, сазнаје Срна.

08.41 - На захтјев лидера опозиције у Бањалуци ће бити одржан састанак представника тог савеза са министром унутрашњих послова Републике Српске Драганом Лукачем, најављено је из СЗП-а.

07.18 - Полиција Републике Српске спремна је да обезбиједи оба скупа, потврђено је из МУП-а. Одобрили су мирно окупљање, али забранили било какву шетњу. Присталице опозиције биће у бањалучком парку "Младен Стојановић", а власти на Тргу Крајине. Километар и по удаљени једни од других биће спријечени да се састану.

Министар унутрашњих послова Драган Лукач рекао је да постоје поуздане информације да у Бањалуку долазе појединци и екстремистичке групе из региона, чије намјере нису добронамјерне. Поручио је да ће напад на институције Републике Српске, рушење или било какав други вандализам бити осујећени и ригорозно кажњени.

Више од 2.000 полицајаца обезбјеђиваће скупове.

Полиција Републике Српске (фото: РТРС)

Лукач је нагласио да је Полиција Српске способна да обезбјеђује велике скупове и да они буду одржан у миру, али да не може дозволити сусрет два скупа.

Полиција Републике Српске (фото: РТРС)

Бањалука: Повећане мјере безбједности (фото: РТРС)

120 лица из Србије спријечено је да оду у Бањалуку и прикључе се неком од скупова у Бањалуци, изјавио је министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић. Каже да су МУП-ови Србије и Републике Српске у комуникацији и да размијењују информације.

Владајућа коалиција је поновила да ће отказати скуп, ако то учини и тзв. Савез за промјене, али то опозиционе странке нису учиниле. Умјесто тога, позвале су предсједника Српске и СНСД-а Милорада Додика да одгоди митинг за сутра.

Предсједник Српске Додик је истакао да се на митингу може очекивати близу 30.000 грађана. Поручио је Република Српска има капацитет да очува стабилност и да је увјерен да ће два мирна скупа у Бањалуци додатно ојачати Српску и показати њен демократски потенцијал. "Оба скупа су мотивисана порукама које лидери желе да пошаљу и на томе треба и да се заврше", рекао је Додик за нашу телевизију

Предсједник СДС Младен Босић рекао је да Црква не би требало да се мијеша у политику и да Српска православна црква, уколико жели да се бави политиком, "оснују своју странку и изађу на изборе".

Он је оцијенио да би одустајање од протеста значило одрицање од основних људских права на своје мишљење и јавно окупљање, те да је стога илузорно очекивати да ће се то догодити.

Фондација "Отворено друштво" контроверзног америчког бизнисмена мађарског поријекла, Џорџа Сороша, негирало је информацију портала "Прес" да финанира организацију протеста опозиције, и то у укупном износу од скоро пола милиона америчких долара. Ту информацију негирао је и лидер НДП-а Драган Човић.

Због одржавања протеста и митинга, у Бањалуци ће до 20.00 часова бити обустављен саобраћај од раскрснице на Малти до раскрснице Екватор у центру града. Такође затворене су и поједине попречне улице у том дијелу града, с тим да се саобраћај одвија Улицом Вука Караџића и Алејом Светог Саве, које спајају источни и западни транзит.

Такође, забрањен је рад угоститељских објеката и продаја алкохола.