latinica  ћирилица
14/05/2016 |  09:41 | Аутор: СРНА

Гранична полиција не дозвољава пролазак аутобуса "Заветника"

Предсједник Српског сабора "Заветници" Стефан Стаменковски рекао је Срни да Гранична полиција БиХ на Граничном прелазу Рача не дозвољава пролазак аутобусу са активистима "Заветника".
Гранични прелаз Рача - Фото: РТРС
Гранични прелаз РачаФото: РТРС

"Неколико аутомобила са члановима и руководством покрета су прешли преко прелаза Рача, међутим, када је дошао аутобус /са активистима 'Заветника'/ који је технички потпуно исправан и имао је сву документацију, они су по сваку цену тражили разлог да не дозволе /његов пролазак/", рекао је Стаменковски.

Као изговор да не дозволе пролазак аутобуса, каже Стаменковски, полиција је навела да једна особа која се налази на списку није у аутобусу, и додаје да се обично у тим ситуацијама то име прекрижи, а аутобусу одобри пролазак.

Он је рекао да су му у неформалном разговору представници Граничне полиције БиХ рекли да "они свакако аутобус морају да врате".

"Чињеница је да власти на нивоу БиХ ни по коју цену не желе да у Републику Српску приме оне који желе да покажу солидарност са српским народом у Републици Српској који се налази под изузетним притисцима, који је угрожен и коме прети државни удар, који се по свој прилици инструише из Сарајева из западних амбасада у БиХ", рекао је Стаменковски.

Он је потврдио да се тај аутобус и даље налази на граничном прелазу Рача.

"Више од два сата покушавали смо да нађемо компромисно решење, јер не постоји разлог да се аутобус не прими /у Републику Српску/, али ово је очигледно воља власти на нивоу БиХ да не дозволе да се присталице 'Заветника' као једне политичке опције из Србије појаве на митингу подршке председнику /Милораду/Додику и руководству Републике Српске, а пре свега грађанима Српске да се очува Република Српска", рекао је Стаменковски.

Челници опозиције која данас у Бањалуци организује протесте под називом "Ослободимо Српску" у неколико наврата су Српски сабор "Заветници" оквалификовали као екстремистичку организацију у Србији.