latinica  ћирилица
14/05/2016 |  14:03 | Аутор: Блиц

Читав хрватски државни врх у Блајбургу

Хрватска данас обиљежава 71. годишњицу такозване "блајбуршке трагедије", односно страдања заробљених припадника усташке НДХ и других Хитлерових савезника страдалих у Другом свјетском рату.
Хрватски државни врх у Блајбургу (Фото: Twitter) -
Хрватски државни врх у Блајбургу (Фото: Twitter)

Хрватски државни врх окупио се у селу Блајбург, близу словеначко-аустријске границе, а на комеморацију је дошло и неколико хиљада људи, од којих неки машу заставама с усташким симболима и натписима "За дом спремни".

Телевизија "Н1" преноси да ће на челу колоне која представља хрватски државни врх бити министар културе Златко Хасанбеговић, који је и сам оптужен за кокетирање с усташтвом (случај фотографије на којој је усликан са усташком капом на глави).

На гробље Добрава крај Марибора јутрос су стигли потпредсједник владе Хрватске Томислав Карамарко, потредсејдник Сабора Жељко Реинер, министар спољних и европских послова Миро Ковач, потпредсједник Сабора Иван Тепеш, Роберт Подолњак, Милијан Бркић, као и министар ветерана Томо Медвед, али и бивши министар Мијо Црноја.

Премијер Тихомир Орешковић Блајбург је посјетио јуче, и поручио свима да се "достојанствено поклоне жртвама".

Комеморацију на Блајбургу организује Почасни блајбуршки вод, а покровитељ је од ове године поновно Хрватски сабор, док је супокровитељ Хрватски народни сабор Босне и Херцеговине.