latinica  ћирилица
14/05/2016 |  20:24 | Аутор: ТАНЈУГ

Вулин: Руководство Хрватске јавно изабрало усташку страну

Министар рада Србије Александар Вулин оцијенио је да је руководство Хрватске полагањем вијенца на гроб стријељаним усташама у Блајбургу "бесповратно и јавно изабрало страну - усташку".
Александар Вулин - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВулинФото: ТАНЈУГ

Вулин је затражио од свјетске јавности и ЕУ, прије свих, да се изјасни о политици своје чланице и да Србима, Јеврејима и Ромима, потомцима покланих јасеновацких жртава, каже да ли ће казнити и зауставити вријеђање жртава.

- Лицемјерна игра је завршена, неискрени обилазак јасеновачких хумки био је само оправдање хрватског руководства за искрену жалост на гробовима крволока и злочинаца -, истакао је Вулин у писаној изјави за Танјуг.

Он је упозорио ''да се не могу изједначити и помирити заклана јасеновачка дјеца и они који су их клали", да се не може одати пошта усташким злочинцима, а истовремено не одобравати усташки злочини.

- Не може се славити усташтво, а не бити усташа - истакао је Вулин.

Ниједно заклано јасеновачко дијете није било криво, као што ниједан стријељани усташа није био невин, сматра Вулин и додаје да је онај ко то неће да призна и каже, "крив према покланој дјеци као и они који су их клали".

- У држави у којој има оправдања за државну церемонију на усташким гробовима не може бити мјеста за сјећање на њихове жртве. Гдје има мјеста за мртве усташе, нема и мјеста за живе Србе - рекао је Вулин.

ХРТ је директо преносио церемонију у Блајбургу, а делегација хрватског Сабора и Владе, предвођена предсједником парламента Жељком Рајнером и првим потпредсједником Владе Томиславом Карамарком, положила је јутрос вијенац код споменика и гробнице жртава у Тезном, код Марибора.