latinica  ћирилица
17/05/2016 |  15:51 ⇒ 16:16 | Аутор: СРНА

Рајнер одбио да говори у Парламенту Српске без хрватске заставе

Предсједник хрватског Сабора Жељко Рајнер, након данашњег састанка са представницима Народне скупштине Републике Српске у Бањалуци, није желио дати изјаву за новинаре, јер у скупштинском холу није била истакнута хрватска застава.
Предсједник хрватског Сабора Жељко Рајнер и потпредсједник НСРС Жељка Стојичић - Фото: СРНА
Предсједник хрватског Сабора Жељко Рајнер и потпредсједник НСРС Жељка СтојичићФото: СРНА

Објашњавајући новинарима неуобичајену ситуацију, Рајнер је у пролазу кратко рекао да "није уобичајено протоколарно говорити на службеним састанцима на којима постоји само застава домаћина, а не застава госта".

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Жељка Стојичић у изјави новинарима изразила је жаљење што је дошло до овакве ситуације, односно што Рајнер није могао или хтио дати изјаву за медије након састанка.

Стојичићева је рекла да као потпредсједник парламента Српске нема коментар на ову ситуацију, јер сматра да је ово што је урађено ствар протокола који важи у Народној скупштини Републике Српске.

"Да ли је требала или не хрватска застава у парламенту Српске, то би могао да вам каже протокол који је и организовао овај састанак", истакла је Стојичићева.

Стојичићева је рекла да је са Рајнером разговарала о изградњи моста на ријеци Сави, о намјери Хрватске за одлагање радиоактивног отпада на граници са БиХ, проблемима у вези загађења у Рафинерији Брод које погађа становнике у Хрватској, те о положају Хрвата у Бањалуци и Републици Српској.

Када је ријеч о повратку Хрвата у Српску, Стојичићева је рекла да постоји недовољна жеља Хрвата за повратком у Републику Српску, што је проблем и у свим осталим дијеловима БиХ када је у питању повратак одређених народа на своја огњишта.

"Након рата десила се слична ситуација и у Хрватској и Српској, и цијелој БиХ и то су неки процеси које је немогуће вратити на почетак. Томе је допринијела отежавајућа економска ситуација у БиХ и Хрватској, а сва три народа заслужују равноправан положај, сигурност и опстанак на подручјима на којима желе да живе", закључила је Стојичићева.