latinica  ћирилица
18/05/2016 |  08:21 | Аутор: СРНА

Наставак суђења Махмуљину

У Суду БиХ данас ће бити настављено суђење некадашњем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.
Суђење Махмуљину - Фото: РТРС
Суђење МахмуљинуФото: РТРС

На протеклом рочишту 20. априла Велибор Тривичевић, свједок Тужилаштва БиХ, говорио је о тортурама кроз које је прошао у заробљеништву у кампу припадника одреда "Ел муџахедин".

Тривичевић је испричао шта се догађало након што су га, заједно са заштићеним свједоком Тужилаштва БиХ "С5", као припадника санитетске службе Војске Републике Српске заробили припадници јединице "Ел муџахедин" у селу Крчевине 21. јула 1995. године, о одвођењу преко линије фронта у мјесто Ливаде, те о пребацивању и боравку у муџахединском кампу у селу Каменица.

Суд БиХ потврдио је 7. јануара оптужницу која Махмуљина терети за злочин над ратним заробљеницима, рањеницма и српским цивилима на подручју општине Завидовићи.

Оптужница терети Махмуљина да на подручју општине Завидовићи у својству команданта Трећег корпуса, у чијем саставу је дјеловао и одред "Ел муџахедин", у току 1995. године, док је трајала војна операција на ширем подручју Завидовића и Возуће, није ништа предузео како би спријечио злочин припадника овог одреда над ратним заробљеницима и цивилима српске националности на том подручју, саопштено је из Суда БиХ.

У оптужници се наводи да су припадници одреда "Ел муџахедин", међу којима су били борци из афро-азијских земаља, након заробљавања ратних заробљеника, цивила и санитетског особља српске националности починили убиство више од 50 заробљеника од којих су неки убијени ритуалним одсијецањем глава заробљеника, које су након тога показиване другим заробљеницима.

Махмуљина суд терети да је знао за убиства и злостављања затвореника, која су трајала више од 15 дана, у периоду јули - август и у другом случају током септембра 1995. године, те да није ништа учинио да ове злочине спријечи, заустави или да казни починиоца.

На рочишту за изјашњење о кривици 4. фебруара Махмуљин се изјаснио да није крив. Главни претрес у овом предмету отворен је 23. марта, а у току је изношење доказа Тужилаштва БиХ.

Почетак суђења заказан је за 13.00 часова