latinica  ћирилица
18/05/2016 |  10:41 | Аутор: СРНА

Хрватска: Броз и даље "јачи" од Карамарка

Јосип Броз Тито и даље је "јачи" од првог потпредсједника Владе Хрватске и лидера владајућег ХДЗ-а Томислава Карамарка, који не успијева да укине Брозово име са улица и тргова већине хрватских градова.
Томислав Карамарко (Фото: N. REBERŠAK/NL) -
Томислав Карамарко (Фото: N. REBERŠAK/NL)

Карамарко стално позива на лустрацију и инсистира на томе да Јосип Броз Тито не смије имати своје улице и тргове, а то је поновио и ове године на комеморацији у Блајбургу.

Међутим, за тако нешто нема воље чак ни у општинама и градским скупштинама у којима ХДЗ има већину.

У Великој Горици, Карловцу и Запрешићу, које воде ХДЗ-ови градоначелници, и даље постоје тргови и улице назване по Јосипу Брозу Титу.

Градоначелник Запрешића Жељко Турк признаје да не могу да спроведу замисао свог страначког шефа.

"Одлуке о преименовању улица и тргова су у надлежности Градског вијећа. А да би иницијатива о промјени назива Улице маршала Тита била послата у процедуру, прије тога морамо бити сигурни да ће она проћи", објашњава Турк.

У Карловцу је својевремено пропао референдум о уклањању Титовог имена са градског трга - одзив је био мали, а већина одних који су изашли гласала је против.

Нису помогла ни удружења бранилаца из посљедњег рата нити друга удружења која су снажно подржавала брисање Титовог имена.

Градоначелник Дамир Јелић, један од најближих Карамаркових сарадника, никако не успијева да наметне ту тему, наводе хрватски портали.

ХДЗ и друге странке деснице у Хрватској сматрају да је некадашњи неприкосновени лидер СФРЈ Јосип Броз Тито - диктатор који је крив за Блајбург и комунистичке злочине, док љевица и дио јавности сматра да је Тито отац модерне хрватске државе.

Заговорници споменика Јосипу Брозу Титу наводе да без њега и партизанског покрета не би било ни Далмације у саставу Хрватске нити би данашња Хрватска била могућа.