latinica  ћирилица
18/05/2016 |  12:27 | Аутор: sputniknews.com

Нуландова: САД неће признати изборе у Донбасу

Помоћница државног секретара САД Викторија Нуланд потврдила је да се јуче састала у Москви са помоћником предсједника Русије Владиславом Сурковим и оцијенила своје консултације у руској престоници као конструктивне.

Нуландова је рекла новинарима да је разговарала о јачању безбједности на истоку Украјине и другим аспектима реализације Минског споразума.

“Јуче смо се задубили у све аспекте Минских преговора, како можемо ојачати безбједност, побољшати приступ ОЕБС-а, напредовати у политичким обавезама, укључујући припреме за изборе у Донбасу“, рекла је Викторија Нуланд на крају консултација са помоћником предсједника Русије Владиславом Сурковим.

Према ријечима представника Стејт департмента, САД желе да конфликт на југоистоку Украјине буде ријешен што прије. Притом, Вашингтон не признаје изборе у Донбасу ако се они одрже ван Минског споразума. Нуландова је такође увјерена да ће се реализација споразума позитивно одразити на односе САД и Русије.

Иако САД нису учеснице “нормандијског формата“, оне раде паралелно и са Кијевом и са Москвом, додала је помоћница Стејт департмента.

Нуланд је рекла да је имала сусрет са замјеником шефа дипломатије Русије Сергејом Рјабковом. Дипломате су разговарале о билатералним односима.

“Одлазим кући након конструктивне рунде разговора. То је веома важно, одржавати разговоре, покушати да се заједнички ријеше проблеми“, навео је дипломата на крају посјете Москви.