latinica  ћирилица
18/05/2016 |  15:14 | Аутор: СРНА

Пјевач: Циљ је да не буду процесуирани злочинци из деведесетих година

Предсједник Координације српских удружења породица несталих са подручја бивше Југославије Драган Пјевач изјавио је да су политизација жртава у Блајбургу и његово поређење са посљедњим ратом у БиХ непримјерени и усмјерени на то да починиоци злочина над Србима у Хрватској никада не буду процесуирани.
Драган Пјевач (фото: Медија центар Београд) -
Драган Пјевач (фото: Медија центар Београд)

Он је истакао да је до сада процесуирано само једно лице у случају "Олуја".

"То показује да неће бити процесуирања. Починиоци злочина у Вариводама и Груборима су ослобођени, а српски цивили су у овим селима убијени мјесец дана након `Олује`. Овакве изјаве се користе да би се скренула пажња са почињених злочина", рекао је Пјевач.

Он је нагласио да се о Блајбургу и Крижном путу готово све зна, али да се тензија подиже како не би било ријешено питање несталих и процесуирање злочинаца.

"У Хрватској постоји 150 регистрованих гробних мјеста. Жртве се могу ископати сутра, али све је обустављено. Ко сад смије, након свега што се десило у Хрватској ископавати неке српске жртве из познатих гробних мјеста - а то је основно цивилизацијско право", рекао је Пјевач.

Он је констатовао да до ископавања неће доћи за вријеме актуелне власти, што породице жртава чини огорченим.

"Људи су огорчени дословце. То је најблажи осјећај. Једноставно су понижени. Представници држава не разговарају о овоме", рекао је Пјевач.

Бањалучки бискуп Фрањо Комарица упоредио је страдање на Блајбургу са догађајима у Бањалуци током протеклог одбрамбено-отаџбинског рата у БиХ.