latinica  ћирилица
19/05/2016 |  10:48 | Аутор: СРНА

Италијанска регија Венето признала нови статус Крима

Вијеће италијанске покрајине Венето усвојило је резолуцију у којој се Влада Италије позива да укине санкције Русији и призна Крим као њен саставни дио.
Савјет Венета признао руски Крим (фото: © Sputnik/ Vladimir Astapkovich) -
Савјет Венета признао руски Крим (фото: © Sputnik/ Vladimir Astapkovich)

Како је објаснио Лућиано Сандон, заступник регионалног парламента и један од иницијатора и састављача резолуције, ријеч је о документу који нема толико велику правну тежину, али има дубоки политички карактер.

"Резолуција изражава став важне регије каква је Венето. Италијанска Влада мора инсистирати на хитном укидању санкција и комплетном успостављању економских односа са Русијом", наводи Сандон.

Вијеће регије Венето позвало је Владу Италије да "осуди и одустане од међународне политике ЕУ према Криму, који је изложен неправедној дискриминацији".

У резолуцији се такође истиче "неопходност признавања народне воље изражене на референдуму".

Сандон наглашава са су на регионалном нивоу планиране бројне иницијативе које треба да допринесу јачању веза с Русијом и развоју сарадње са Кримом.

Венето је једна од двадесет италијанских регија или покрајина у којој живи пет милиона људи, а њен административни центар и највећи град је Венеција.

Амбасадор Украјине у Италији послао је Вијећу италијанске регије Венето, претходно, писмо с молбом да тамошње власти не признају Крим као дио Русије.

Украјина је позвала заступнике Венета да дају "свој допринос процесу мирног повратка Крима у састав Украјине, како би предузетници из Венета имали легитимну базу за развој пословања са украјинским Кримом".

Међутим, ова иницијатива Украјине је одбијена, а резолуција о признавању новог статуса Крима - прихваћена.