latinica  ћирилица
19/05/2016 |  11:57 ⇒ 18:58 | Аутор: СРНА

Муминовић: Оптужени учествовали у борбама против Срба код Горажда

У наставку суђења бившим припадницима такозване Армије БиХ за злочин над српским ратним заробљеницима у Горажду 1992. године, свједок одбране Џевад Муминовић потврдио је да су оптужени учествовали у борбама против српских снага у дијелу града на десној обали Дрине.
Суђење за злочине над Србима из Горажда - Фото: РТРС
Суђење за злочине над Србима из ГораждаФото: РТРС

Некадашње припаднике такозване Армије БиХ Мухамеда Аџема, Омера Угљешу, Сенада Халиловића и Суљу Каркељу, Окружно тужилаштво у Источном Сарајеву терети за учешће у убиствима ратних заробљеника Бошка и Ђоке Ласице, Његоша Ћехе, Које Вуковића, Бранислава и Будимира Тодоровића, Тиослава Радовића и Ратомира Клачара.

Они су заробљени у августу 1992. године на брду Троврх код Горажда, одведени у горажданску полицијску станицу, гдје су и убијени.

Муминовић је рекао да је као припадник 31. Дринске бригаде учествовао у жестоким борбама на десној обали Дрине, те да су са њим, између осталих, "били Муса Аџем, Суљо Каркеља, Сенад Халиловић и Меша Џаферовић".

Он је рекао да се вратио кући у касним вечерњим часовима 17. септембра 1992. године, те да се сутрадан у Горажду славило "повлачење српских снага са тог подручја".

Други свједок одбране Разим Малокас потврдио је да је оптужени Суљо Каркеља током сукоба са српским снагама на десној обали Дрине у Горажду у септембру 1992. године вршио извиђање терена.

Малокас је рекао да је, као припадник 31. Дринске бригаде, био водич извидници јединица такозване Армије БиХ које су се окупљале у селу Љесково и водио их до српских положаја.

Он је навео да су међу лицима која су учествовала у извиђању терена уочи акције "Круг" на десној обали Дрине у Горажду били Муса Аџем и Суљо Каркеља, те потврдио да се војска вратила у Горажде у вечерњим часовима 17. септембра 1992. године када је акција окончана.

Суђење се наставља 16. јуна, када би исказе требало да дају четири још свједока одбране.