latinica  ћирилица
19/05/2016 |  12:30 | Аутор: СРНА

Суђење за злочине над српским цивилима у Ливну

На суђењу Зденку Андабаку, Муамиру Јашаревићу и Сеаду Велагићу за злочине над српским цивилима у Ливну, свједок Тужилаштва БиХ Дејан Лаганин је рекао да су га оптужени физички малтретирали приликом заточеништва у Основној школи "Иван Горан Ковачић".
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Суд и Тужилаштво БиХФото: РТРС

Лаганин, некадашњи предсједник мјесног одбора Губер Српске демократске странке /СДС/ у Ливну, испричао је посредством видео линка из Америке да је у мају 1992. године доведен и затворен у самицу у Основној школи "Иван Горан Ковачић", те да је одређено вријеме боравио и у учионици и фискултурној дворани.

"Био сам саслушаван и малтретиран више пута од Јашаревића, Андабака и Конте", рекао је свједок.

Он је додао да је у школи било затворено више од 100 Срба и да су вођени у учионице на испитивање.

"Стављали су нас на струју, тукли ногама, шакама, псовали четничку мајку и држали нас гладне", навео је свједок.

Он је појаснио да би приликом испитивања једна особа испитивала, а двије до три су стајале иза леђа и, зависно од одговора, ударале затворенике.

Лаганин је потврдио да су то радили Андабак и Јашаревић, додавши да су га за шест мјесеци боравка саслушавали пет до шест пута, али да су га саслушавали и други војни полицајци.

Јашаревића се, како је навео, добро сјећа, преноси Бирн.

Бабо су га звали и то је био зликовац број један", рекао је Лаганин, након чега га је Судско вијеће упозорило да се "не смије нико вријеђати".

Према ријечима свједока, од једног војног полицајца је сазнао име Јашаревића као особе која га је испитивала.

Лаганин је посвједочио и да је понекад гледао премлаћивање других заробљеника, али да је углавном то чуо из самице.

Он се присјетио ноћи када је претучен Војин Ковачић и рекао да му се учинило да је препознао глас Јашаревића, извјесног Гарића и Андабака, али да не може гарантовати.

"Милана Бајила су ликвидирали са групом из Хрватске. Он је причао да га је Конта саслушавао и тјерао да призна. Бајило га је полио чашом воде и овај му је пријетио да ће платити главом и платио је", рекао је Лаганин, појаснивши да је Бајило био затворен са групом Срба који су доведени из Хрватске, те били мучени и премлаћивани.

Одбрана Андабака је свједоку предочила ранији исказ у којем се наводи да је једне прилике био изведен са групом људи из школе, те да су возилом стигли до јаме у близини мјеста Застиње, гдје је 13 особа убијено и бачено у јаму. Он је објаснио да "зна да су их ту довели и да су их убили", али да није могао видјети ко јер су му очи биле везане.

На питање оптуженог да ли су ти људи из јаме били у школи, свједок је одговорио да је чуо да јесу и да мисли да је то потврђено ДНК анализом.

За оптуженог Велагића, свједок је рекао да је учествовао у сваком малтретирању и батињању и да је и њега лично малтретирао.

Лаганин је рекао да га је Андабак опљачкао, узевши му 20.000 марака приликом претреса куће. Та сазнања, како је казао, има од супруге која је убијена у јулу 1992. године.

За затварање, мучење и убиства српских цивила 1992. године у Основној школи "Иван Горан Ковачић" суди се Зденку Андабаку, Муамиру Јашаревићу званом Бабо и Сеаду Велагићу.

Према оптужници, која их терети у 29 тачака, Андабак је био командант Војне полиције ХВО-а за Оперативну зону Сјеверозападна Херцеговина, Јашаревић његов замјеник, а Велагић припадник криминалистичке службе Војне полиције ХВО-а.

Суђење ће бити настављено 25. маја.