latinica  ћирилица
19/05/2016 |  13:03 | Аутор: СРНА

Митровић: Најмање што се од Комарице очекује је извињење

Предсједник Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић очекује од бискупа Фрање Комарице, који је упоредио Бањалуку са Блајбургом, да се извини мјештанима бањалучких насеља Дракулић, Шарговац и Мотика у којима су усташе 1942. године починиле покољ над српским цивилима.
Недељко Митровић - Фото: СРНА
Недељко МитровићФото: СРНА

Митровић је рекао у Бањалуци да је то најмање што се од бискупа Комарице може очекивати.

Подсјетивши да су у бањалучким насељима Дракулић, Шарговац и Мотика усташе 1942. године убиле 2.300 невиних српских цивила, Митровић каже да је зачуђен да "вјерски човјек" може да прави поређење између Бањалуке и Блајбурга.

"Ако је интерес Комарице био да се додвори неким десничарским снагама у Хрватској, то прелази сваку мјеру. Није он политичар, него духовни, вјерски човјек који треба да ради на помирењу", рекао је Митровић.

Он је упитао Комарицу да ли размишља како ће након његове изјаве Хрвати, часни људи који овдје живе, да наставе суживот са православним комшијама које су током Другог свјетског рата успјеле да преживе усташки покољ.

Подсјетивши да је Комарица рођен у мјесту у близини Бањалуке, Митровић је рекао да је бањалучки бискуп док је ишао од куће до школе у бањалучком насељу Росуље, те до самостана на Петрићевцу, пролазио кроз мјеста у којима су усташе звјерски побиле Србе, као и поред кућа породица које су изгубиле велики број чланова у усташким покољима.

Он је навео да се његова мајка за вријеме постојања Независне Државе Хрватске морала покрстити и умјесто имена Душанка узети име Марица.