latinica  ћирилица
19/05/2016 |  14:51 | Аутор: СРНА

Вучић: Они који "трче" у Блајбург да не држе лекције Србији

Премијер Србије Александар Вучић поручио је данас да није ни фасциниран ни уплашен реакцијом Хрватске на одлуку Београда да не изручи троје радикала Хашком трибуналу и нагласио да Хрватска не би требало да држи лекције Србији о прогону ратних злочинаца јер би, како каже, мало чиме имала да се похвали.
Александар Вучић - Фото: РТРС
Александар ВучићФото: РТРС

Вучић је, коментаришући изјаву потпредсједника Владе Хрватске Томислава Карамарка да је одлука о неизручивању радикала подстицај да Хрватска блокира преговоре Србије и ЕУ, рекао да би волио да Србији о правној држави не држе лекције они који организују прославе и "трче на комеморацију у Блајбург".

"Не желим да се мешам у њихове унутрашње ствари, па бих и њих замолио да се са мало више пажње и прецизности баве стварима у Србији, кад се већ баве", рекао је Вучић, преносе београдски медији.

Он је указао да Хашки трибунал не терети троје радикала за било какве злочине, већ због утицаја на свједоке, што би људи у Хрватској требало да науче.

"Нису Перо Јојић, шта год ја мислио о њему, или Вјерица Радета, оптужени да су починили ратни злочин. Немојте да нам они говоре о прогону ратних злочинаца јер би мало чиме имали да се похвале, за разлику од Србије", рекао је Вучић.

Он је нагласио да не жели више да говори о овој теми јер би даља дискусија увукла још дубље регион "у блато из којег Србија жели да се извуче" и додао да ће Хрватска увијек наћи разлог да нападне Србију.

Вучић је, говорећи о Одлуци вишег суда у случају функционера Српске радикалне странке /СРС/, нагласио да не жели да се мијеша у рад надлежних органа и правосудних институција јер на то нема право по Уставу ни по закону.

Први потпредсједник хрватске Владе и лидер ХДЗ-а Томислав Карамарко оцијенио је да је одлука власти Србије да не изручи троје припадника СРС-а Хагу кршење стандарда ЕУ.