latinica  ћирилица
20/05/2016 |  09:45 | Аутор: ТАНЈУГ

ОЕБС разматра слање наоружане полиције у Украјину за изборе

Организација за европску безбједност и сарадњу разматра могућност слања наоружане полицијске мисије у Украјину током избора у ратом разореном источном дијелу земље, уколико се све стране са тим усагласе, јавља АП.
ОЕБС у Украјини (© Sputnik/ Mikhail Voskresensky) -
ОЕБС у Украјини (© Sputnik/ Mikhail Voskresensky)

Генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер рекао је америчкој агенцији да је та организација спремна да пошаље стотине полицајаца, потенцијално наоружаних, како би осигурали да се гласање одвија у безбједној атмосфери.

"То би била полицијска операција пружања помоћи у одржавању реда и мира у тој области и... обезбјеђивању окружења како би избори могли да буду одржани", прецизирао је Занијер.

Према његовим ријечима, та мисија, чије успостављање тражи украјински предсједник Петро Порошенко, могла би да дјелује заједно са локалним полицијским снагама у Доњецку и Луганску како би се спријечиле криминалне антивности и међународним посматрачима помогло да прате гласање.

Мисија би могла да буде распоређена само ако се обје стране у потпуности обавежу на прекид ватре, наводи АП.

"То је компликован сценарио, али је свакако нешто што можемо да урадимо, уколико се сви усагласе", објаснио је Занијер.

Русија је, међутим, изразила противљење таквој мисији, а руски министар спољних послова Сергеј Лавров назвао је ово питање "вјештачким проблемом" и рекао да би ненаоружани посматрачи ОЕБС-а били довољни на гласању.

У оквиру мировног споразума постигнутог под међународним посредовањем, Украјина мора да одржи локалне изборе у два источна региона који су под контролом проруских снага, али се споро постиже напредак у окончању двогодишњег сукоба који је већ однио више од 9.300 живота, наводи америчка агенција.

Москва тврди да Украјина мора да усвоји потребан закон да би се гласање спровело, док Кијев инсистира на томе да проруске снаге најприје прекину сва непријатељска дејства и повуку оружје, као и на томе да Украјина мора да поврати контролу над границом са Русијом.