latinica  ћирилица
20/05/2016 |  15:05 ⇒ 19:55 | Аутор: СРНА

Бањалука- Отворена изложба о животу Ане Франk

У Јеврејском културном центру "Арие Ливне" у Бањалуци данас је отворена изложба "Ана Франк - хисторија, историја, повијест за данас", која на 32 панела доноси детаље из живота јеврејске дјевојчице и њене породице с краја Другог свјетског рата.

Један од организатора изложбе је Иницијатива младих за људска права у БиХ, а њен пројектни координатор Керим Сомун истиче да је циљ изложбе да се посјетиоцима пренесе универзална порука да највише страдају људи који нису укључени ни у какав конфликт.

Он је оцијенио да универзална прича Ане Франк показује колико су сва страдања и лоше ствари које су се десиле биле запрепашћујуће.

"Оно што ову изложбу чини занимљивом јесте то што су њени кустоси посебно обучени ученици који ће причати о животу Ане Франк", рекао је Сомун Срни.

Он каже да ће у Бањалуци едукатори бити ученици из Опште гимназије Католичког школског центра "Блажени Иван Мерц".

Сомун је навео да је, осим панела са детаљима из живота Ане Франк, на изложби представљено и седам панела о историјским дешавањима у Другом свјетском рату на територији БиХ.

"Након Мостара, гдје је ова изложба забиљежила 4.100 посјетилаца, те Сарајева гдје ју је видјело око 5.500 људи, са Бањалуком ћемо заокружити лијепу причу путовања ове изложбе", рекао је Сомун.

Отварању изложбе присуствовали су директор Јеврејског културног центра "Арие Ливне" Ђорђе Микеш и амбасадор Холандије у БиХ Јуријан Крак.

Осим Иницијативе младих за људска права у БиХ, организатори изложбе су Фондација Хуманост у акцији БиХ, Кућа Ане Франк и Јеврејски културни центар "Арие Ливне".