latinica  ћирилица
22/05/2016 |  14:28 ⇒ 19:35 | Аутор: СРНА

Пуљић подржао Комарицу и произвео нове коментаре

Надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић осудио је нападе на бањалучког бискупа Фрању Комарицу, а посебно оне који долазе од предсједника Републике Српске Милорада Додика, тврдећи да је ријеч о недопустивом поступку политичара који "бјежи од истине о страдањима Хрвата на подручју Српске у минулом рату у БиХ".
Врхбосански надбискуп кардинал Винко Пуљић (фото:audax.ba) -
Врхбосански надбискуп кардинал Винко Пуљић (фото:audax.ba)

"Недопустиве су и за сваку осуду пријетње предсједника Додика и појединих других представника власти бискупу Комарици, познатом борцу за истину и равноправност. Умјесто да напокон предузму неопходне кораке за исправљање бројних неправди нанесених слабијима, очита је жеља да се пријетњама утиша један од ријетких гласова који се не мири са потпуним искорјењивањем свега што је хрватско и католичко у цијелој Републици Српској", изјавио је кардинал Пуљић.

Он је додао да се у потпуности придружује позиву бискупа Комарице политичарима, како у БиХ, односно у Српској, тако и у Хрватској да се напокон почну исправљати неправде учињене Хрватима у БиХ, посебно онима са подручја Бањалуке који су, како је навео, протјерани, а потом се деценијама спречава њихов повратак.

У изјави, коју је пренијела КТА, кардинал Пуљић упутио је и замјерке хрватским политичарима у БиХ које је упозорио да никада нису на озбиљан начин отворили питање статуса Хрвата у Републици Српској.

КОШАРАЦ: ПУЉИЋЕВА ИЗЈАВА У ФУНКЦИЈИ ДОДВОРАВАЊА ПОЛИТИЧКОМ САРАЈЕВУ

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је Срни да је изјава надбискупа врхбосанског кардинала Винка Пуљића у вези са реаговањима из Републике Српске на изјаву бањалучког бискупа Фрање Комарице, нажалост, више дневно-политичке природе него пастирске и у функцији је додворавања политичком Сарајеву у борби против предсједника Републике Милорада Додика.

"Предсједник Републике Српске бираним ријечима обратио се бискупу Комарици због његовог недоличног и скандалозног поређења Бањалуке и Блајбурга, што је тешко увриједило српски народ у Бањалуци и Републици Српској. Предсједник Српске ниједном ријечју није негирао страдање Хрвата или било ког другог народа у БиХ у протеклом рату", истакао је Кошарац.

Он је оцијенио да је било очекивано да се кардинал Пуљић огради од тих тешких ријечи бискупа Комарице, које сигурно не доприносе ни повратку ни бољем положају Хрвата у Републици Српској, о којем и бискуп и кардинал свакако имају и право и обавезу да воде рачуна, али се то право не остварује скандалозним поређењем Бањалуке и Блајбурга.