latinica  ћирилица
22/05/2016 |  17:51 ⇒ 20:52 | Аутор: РТРС

Пуљићева подршка Комарици-додворавање политичком Сарајеву (ВИДЕО)

Након што је бањалучки бискуп Фрањо Комарица изазвао бројна реаговања у Српској, поређењем страдања на Блајбургу са догађајима у Бањалуци током протеклог одбрамбено-отаџбинског рата, данас се огласио и надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић. И то да би стао у одбрану Фрање Комарице.
Винко Пуљић и Фрањо Комарица - Фото: РТРС
Винко Пуљић и Фрањо КомарицаФото: РТРС

Надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић осудио је нападе на бањалучког бискупа Фрању Комарицу, а посебно оне који, како каже, долазе од предсједника Републике Српске Милорада Додика. Ријеч је, додаје Пуљић, о недоспустивом поступку политичара који "бјежи од истине о страдањима Хрвата на подручју Српске".

"Недопустиве су и за сваку осуду пријетње предсједника Додика и појединих других представника власти бискупу Комарици, познатом борцу за истину и равноправност. Умјесто да напокон предузму неопходне кораке за исправљање бројних неправди нанесених слабијима, очита је жеља да се пријетњама утиша један од ријетких гласова који се не мири са потпуним искорјењивањем свега што је хрватско и католичко у цијелој Републици Српској", изјавио је кардинал Пуљић.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је Срни да је изјава кардинала Винка Пуљића, нажалост, више дневно-политичке природе него пастирске и у функцији је додворавања политичком Сарајеву у борби против предсједника Републике Милорада Додика.

"Предсједник Републике Српске бираним ријечима обратио се бискупу Комарици због његовог недоличног и скандалозног поређења Бањалуке и Блајбурга, што је тешко увриједило српски народ у Бањалуци и Републици Српској. Предсједник Српске ниједном ријечју није негирао страдање Хрвата или било ког другог народа у БиХ у протеклом рату", истакао је Кошарац.

Кошарац је додао да би било очекивано да се кардинал Пуљић огради од тих тешких ријечи бискупа Комарице, које сигурно не доприносе ни повратку ни бољем положају Хрвата у Републици Српској, о којем и бискуп и кардинал свакако имају и право и обавезу да воде рачуна, али се то право не остварује скандалозним поређењем Бањалуке и Блајбурга.