latinica  ћирилица
22/05/2016 |  18:11 ⇒ 20:53 | Аутор: РТРС

Обиљежене 24 године од формирања Друге мајевичке бригаде ВРС (ВИДЕО)

Служењем парастоса и полагањем вијенаца на спомен обиљежје палим борцима у протеклом отаџбинском рату, данас су у Прибоју код Лопара обиљежене 24 године од формирања Друге мајевичке бригаде Војске РС.
Мајевица - парастос - Фото: РТРС
Мајевица - парастосФото: РТРС

Из те бригаде 404 борца дала су живот за Српску, а 921 је рањен. 1992. године на Мајевици погинуо је 19-годишњи Жељко Ристић. Његова мајка Ана и данас је неутјешна.

"Што год ти понуди на овој кугли земаљској каже- ево твоје- мени не треба. Да ти је само твоје дијете ту, па макар и инвалид, само да га видиш...'', каже Ана ристић.

Друга мајевичка бригада настала је од 92. моторизоване бригаде бивше ЈНА која је доживјела пакао колоне 15. маја на Брчанској малти у Тузли. Припадници ове бригаде углавном су били становници избјегли са подручја Тузле. Бригада је имала велику одговорност, била је на вратима одбране Семберије и Посавине, штитила релеј Столице и сва српска села на подручју Мајевице.

Зона одговорности коју је имала Друга мајевичка бригада била је веома тешка, наглашава предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић.

"Људи су одсудно бранили ове просторе , јер њиховим падом био би отворен пут ка Бијељини и излазак на ријеку Дрину, што јесте био један од ратних циљева бошњачког руководства...", истакао је Савчић.

Општина Лопаре стипендира 62 студента из категорије породица погинулих бораца и РВИ, а планирају запослење двоје дјеце из ове категорије. Такође раде и на стамбеном збрињавању, а досада је општина учестовала у изградњи двије стамбене зграде.

Ратни пут Друге мајевичке бригаде и страдање њених бораца, описано је у књизи “И Мајевица је плакала тог дана" Драгана Мркајића Каје, једног од командира ове бригаде.