latinica  ћирилица
23/05/2016 |  14:30 ⇒ 24/05/2016 | 08:05 | Аутор: РТРС

РТРС у посједу докумената о формирању исламске терористичке мреже у БиХ (ФОТО/ВИДЕО)

У Дневнику 2 ексклузивно смо објавили документе аустријске Службе за заштиту уставног поретка из којих је видљиво како је формирана терористичка мрежа у БиХ.
Стварање терористичке мреже у БиХ - Фото: РТРС
Стварање терористичке мреже у БиХФото: РТРС

Документи доказују какве су улоге имали бивши поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић и бројне вође исламистичких организација.

У документима је наведено да је још у новембру 1992. године покренут пројекат жигосања Срба као геноцидног народа, о чему је Церић, обавијестио Алију Изетбеговића, који је од саудијског краља Фахда добио 400 милиона америчких долара. Објављујемо и листу телефонских позива између припадника одреда "Ел Муџахедин" са водећим свјетским терористима.

Као идејни творац терористичке мреже у БиХ, означен је тадашњи имам Загребачке џамије Мустафа Церић, наведно је у документу аустријске службе за заштиту уставног поретка. Он у Загребу још новембра 1992. организује међународну конференцију о заштити људских права у БиХ са секретаријатом у Бечу. Окупља око стотину представника из више од тридесет исламских земаља на челу са угледним личностима из исламског свијета, касније вођама екстремних исламистичких организација. Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић истиче - Церић је користећи моћ организације постао реис-ул-улема, али да се може и директно довести у везу са првим терористичким нападима у БиХ.

- Непосредно послије организације те међународне конференције ми ћемо имати буквално први терористички напада на ријасет исламске заједнице, убиство четири лица, рањавање секретарама Омердића, убиство зета и уника бившег зета реиса Хаџиавдића, наравно пошто је то вријеме рата да ће све то бити приписано српским залуталим гранатама - каже Галијашевић.

Извршни одбор новосноване исламистичке организације након првог састанка у Загребу, поново се састаје у Џеди, Саудијској Арабији. Са Церићем на челу, Салихом Шабићем личним изаслаником муслиманског лидера у БиХ Алије Изетбеговића и познатим исламским учењаком - шеик Мухамед ал Газалијем - договорено је да циљ ове организације буде ширење истине о геноциду над босанским Муслиманима. Саудијски краља Фахд, подржава Церићев пројекат са 400 милиона америчких долара, а са по 20 Катар и Емирати.

- Битно је указати да је у октобру 1992. године на три мјеста поменут почињени геноцид према босанским муслиманима иако до тада нисмо имали никакве озбиљније, ратне сукобе. Већ се тада видјело да је пројекат жигосања Срба кренуо и да је то гурано са највишег исламистичког нивоа - каже Галијашевић.

Та исламистичка елита покренула је снажан ланац подршке и притиска на терористичке групе које су за вријеме рата почеле да долазе у БиХ, истиче Галијашевић. Међу првима дошао је Шеик Абделазиз звани Барбароса - први командант муџахедина у БиХ.

У документу војне обавјештајне ратне управе тзв. Армије БиХ - 3. Корпуса из Зенице налазе се бројеви телефона и факсова на које чланови "Ел Муџахедин" шаљу пошиљке. Између осталих ту су бројеви телефона Абу Мусаба ал - Заркавија и Осаме Бин Ладена. Комуникација је вођена путем телефона регистрованих у Британији, Италији и Америци.